Šehić razgovorao s Palmerom: Nema nikakvog papira za izmjene izbornog zakona

Vijesti 29. nov 202112:051 komentar
N1

Viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (U.S. State Department) zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelin Eichhorst, razgovarali su danas s predstavnicim civilnog sektora u Bosni i Hercegovini o izmjenama izbornog zakona i aktuelnoj situaciji. Američki predstavnici željeli su da čuju i glas građana o ovom pitanju, nakon čega će nastaviti razgovore s predstavnicima vlasti.

Prema riječima Vehida Šehića, pravnog eksperta, člana Foruma građana Tuzla i bivšeg člana CIK-a, nema nikakvog papira, misleći na navode da se Amerikanci doći s gotovim prijedlogom.

“Željeli smo kao građani ove države poručiti da ovaj proces mora biti transparentan jer smo svjedoci da nakon sastanka budu različite izjave, nikada jedinstvene i to stvara zabunu kod građana. O modelima se još razgovara. Nema nikakvog papira. Pokušava se kroz razgovore sa strankama pozicije, opozicije i predstavnicima građanskog društva doći do rješenja”, rekao je Šehić.

Kazao je kako bi se do rješenja relativno brzo došlo kada bi postojala odgovornost prema BiH.

Naveo je i to kako se u izbronoj godini ne trebaju praviti izmjene izbornog zakona jer bi to uvjetovalo i izmjenu akata Centralne izborne komisije.

“To bi moglo dovesti do situacije da izbori ne budu pripremljen na način kako zakon kaže. Krajnji rok morao bi biti januar kada bi se usovjile izmjene u oba doma Parlamneta BiH”, poručio je Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar