Seksizam i uvrede u Skupštini KS i Federalnom parlamentu (VIDEO)

Vijesti 27. jul 202216:23 > 16:32 3 komentara
Skupština KS

Seksistički nastupi parlamentaraca i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo na račun Sabine Čudić i Aleksandre Nikolić su krajnje degutantni. Regaovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Na današnjoj 54. radnoj sjednice Skupštine Kantona Sarajevo svjedočili smo raspravi. Povod je bio seksistički komentar Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade sarajevskog kantona.

“Kako se obukla, samo da je sa krtolom još došla i paradajzom do sebe. Jako neprimjereno obučena ko da je pošla na plažu”, kazao je Poturak

Predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića da reaguje pozvala je Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija.

“Ja bih kao žena od vas tražila lično da uvedete red, odnosno da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka koji je upravo ministrici dao vrlo porgdno mišljenje”, kazala je Bešlija.

Poturak se pravdao kako nije uvrijedio zastupnicu i da nije način da dođe na posao u providnoj haljini, te mu je Okerić ugasio mikrofon.

“Da sam premijer, da sam neki zastupnik muškog roda, sigurno se niko od vas nikad ne bi tako obratio. Ne znam da li ste se ohrabrili time što sam žensko i zastupam Vladu ili što je moje prezime Nikolić ili nečim četvrtim”, kazala je ministrica.

Poturkov seksistički nastup osudio je i premijer KS Edin Forto.

Primitivne komentare i vrijeđanja doživjela je i Sabina Čudić, Federalna zastupnica( Naša stranka)

“DF i SDA u toku rasprave u parlamentu o ustavnom uređenju BiH diskutuju da li me je moguće voljeti. Jer je to za njih prioritetno pitanje”, napisala je na svom IG profilu Sabina Čudić.

“Ko vam daje za pravo da komentarišete”, “Vaša facijalna ekspresija, pitam se ko vas može voljeti pa i politički.” “Ja znam neke ljude koje je i vole, jel (smijeh)” – samo su neki od komentara zastupnika SDA i DF-a na račun Sabine Čudić

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare