Selimbegović: “Marin Vukoja nije prvi, a bilo bi dobro da je posljednji politički izabrani sudija”

Vijesti 28. maj 202418:31 > 19:29 0 komentara

Dok jednim okom pratimo politička prepucavanja, drugim pratimo rasplet situacije oko poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Budući da je odbijen prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife, Elektroprivreda traži linearno povećanje cijena struje za sve domaćinstva u iznosu od 10%. Dnevno politička dešavanja, krize i sve skuplji život građana za N1 komentariše Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

O izvjesnom imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i da li će dobiti većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH?

Po svemu što smo mogli čuti danas trebalo bi da bude većina u ovom slučaju i da Marin Vukoja bude izabran, čime bi se stavila tačka na ovo otezanje početka rada Parlamenta, jer očito je i svi smo znali od početka da je jedan od uvjeta HDZ-a bio imenovanje Vukoje i činilo se sve da se na taj način Trojka zaustavi i minira rad, i da se što kasnije krene u promjene koje je Trojka obećala kad je ušla u koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om“, smatra Selimbegović.

Nije iznenađena političkom pozadinom cijele priče.

Marin Vukoja nije prvi, a bilo bi dobro da je posljednji politički izabrani sudija. Ali svi su izabrani na isti način, pa ne vidim razloga da se toliko drami oko ovog“, dodaje.

Kako komentira kritike stranaka opozicije na proces imenovanja, odnosno opasku da im je ‘serviran’ jedan kandidat, te nisu imali opciju izbora između više njih?

“Samo odugovlačenje. Da su i tri bila bi ista priča, prigovaranje HDZ-u. Kao da dosad nisu bile dobijene dogovorima koalicija koje su na vlasti, na isti način su i Bošnjaci i Srbi ulazili u sud, ne znam zbog čega drama”, odgovara Selimbegović.

O razmimoilaženju stavova unutar SDP-a

Kada je u pitanju neslaganje u stavovima unutar SDP-a, konkretno između člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i lidera stranke Nermina Nikšića po pitanju ovog imenovanja, pretpostavlja da bi se to moglo dovesti u vezu s izborom unutar stranke.

Već dugo se primijeti da gospodin Bećirović ima nešto drugačije stavove od vrha stranke. Pretpostavljam da nesuglasja mogu imati veze s izbornim procesima u SDP-u“, kazala je, podsjetivši da ističe godina produženja mandata predsjedniku SDP-a i da počinju pozicioniranja budućih kandidata za tu poziciju, gdje Beje Bećirović prošle godine slovio za najjačeg kandidata.

Na pitanje kako gleda na Bećirovićeve javne istupe, te kritike na račun predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Selimbegović primjećuje da kao član Predsjedništva Bećirović ima pravo da javno iznese svoje mišljenje.

A da li istupi koji su suprotni liderstvu stranke i Trojke idu “niz dlaku” SDA?

Ne doživljavam njegove stavove kao neko potpuno suglasje sa SDA. Ne mislim da je zainteresovan da zamijeni Bakira Izetbegovića, vidjeli biste, da je neko u SDA pomislio da je to razlog, koja bi to bila pomama i otrovne strijele prema njemu“, odgovorila je.

Smatra da Bećirović želi da pokaže da ima samostalne stavove, da ih želi javno demonstrirati, te da misli kako je imao jako dobar nastup nakon povratka iz New Yorka, koji mu “vrijedi kao četiri druga”.

Na pitanje da prokomnetira priču oko usvajanja takozvanog zakona o stranim agentima u Narodnoj skupštini RS, te činjenicu da je ta tačka pomjerena na kraj dnevnog reda skupštinske sjednice, Selimbegović odgovara kako namjere još uvijek nisu jasne i da su se pojavile informacije kako bi ta inicijativa mogla da propadne.

Dodik se očito pogađa i to je jasno. Vidjeli ste posljednjih dana šta je sve govorio, šta govori danas, šta jučer, ali dobra je vijest da (visoki predstavnik Christian) Schmidt nije  uhapšen ni protjeran u nedjelju“, kazala je, sugerišući na Dodikovu prijetnju da će visoki predstavnik biti uhapšen ukoliko dođe u Republiku Srpsku.

Da li je iza kulisa u toku neka vrsta pregovora?

Ne mislim da jeste, mislim da Dodik pokušava nekom svojim europskim prijateljima da pokaže da umije biti i vrlo malo kooperativan kako bi produžio ovu agoniju. On je treći dan nakon što smo dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora (sa Europskom unijom) vrlo brutalno, ružno krenuo na napade na BiH, i ja sam postala prilično usamljen glas kada sam tvrdila da to može imati veze samo s njegovim nalogodavcima iz Moskve, jer je s toliko žara udario na sve što ima veze sa BiH, a znamo da je zainteresiran za novac iz europskih fondova“, pojašnjava Selimbegović.

Ko su Dodikovi europski prijatelji?

“Mislim da je Miroslav Lajčak jedan od njegovih europskih prijatelja, neko ko zbog svoje karijere i svojih vrlo prizemnih motiva često ne bira sredstva da pokaže kako je on uspio da nešto napravi ovjde, još od vremena kad je ovdje bio, kad nas je mestralno izvarao kao visoki predstavnik, nisam vidjela da je napravio ništa dobro na Balkanu, a jednako je važan političar i sa svima se kao druži”, istakla je.

Na pitanje da li je pričom oko izbornog zakona Dodik izvukao deblji kraj i prevario svoje birače i pristalice Selimbegović odgovara da Dodik svakodnevno to radi.

Možda najgora, najbrutalnija i da ne kažem najružnija je bila kampanja koja se posljednje 2-3 sedmice vodila, trvdnjom kako u Rezoluciji o Srebrenici piše nešto što nije nikad ni pisalo u tragovima, a kamoli u rezoluciji. On svojim jezikom mržnje pokušava da natjera svoje pristalice i stanovništvo u RS da prihvate njegov jezik mržnje i da mrze sve druge s kojima treba da žive u ovoj zemlji normalno“, poručila je Selimbegović.

O reakciji nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici?

Ta priča je naravno ozbiljna podvala. Vjerovatno ga je neko instruirao da to proba. Čuli ste stavove američke ambasade, jedno od najzapaženijih saopštenju u javnom životu bilo upravo to prošli petak. Parafraziram: ‘Dodik se ne može razdružiti s nekim s kim se nije udružio, nije taj koji može donijeti tu ulogu, i time može ugroziti RS’“, podsjetila je na reakciju ambasade na Dodikov prijedlog o razdruživanju.

Jezik mržnje

Komentirajući saslušanje Bakira Izetbegovića, lidera SDA, u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu povodom, kako je navedeno, raspirivanja mržnje, a što je on ocijenio kao uvođenje verbalnog delikta Bosnjacima, Selimbegović se pita u čemu je problem da Tužilaštvo ili SIPA pozovu nekog na razgovor, te se zapitala zašto se ne pišu prijave Dodiku zbog negiranja genocida.

Jeziku mržnje na ovom prostoru se mora stati u kraj. Drži nas u raljama rata već tri decenije, a gospodin Izetbegović nije baš imun na njega“, zaključuje.

Selimbegović je na kraju razgovora komentirala i trenutnu krizu na Javnom servisu Bosne i Hercegovine, kazavši akko BiH nema javne emitere i propustila je da stvori korporaciju, a odgovornost za to snose vlasti.

“Imamo entietski servis u Banjaluci koji progoni opoziciju u Dodikovo ime a kamoli mene, vas i sve koji se ne dopadaju vlastodržcima. RTRS se ponaša kao privatna televizija Dodika”, kazala je, ponavljajući kako je potreban javni servis koji će poslužiti referenca drugim medijima.

Strašno je što nemamo javni servis“, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!