Šemsudin Mehmedović otkrio da li napušta SDA

Vijesti 04. okt 202318:21 2 komentara
N1

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu SDA, o čemu je zvanično obavijestio Glavni odbor SDA BiH i Izbornu komisiju Stranke. Dan kasnije iz SDA saopštenje da je njegova kandidatura odbačena, jer nije imao dovoljno glasova. Predsjednik SDA ostaje Bakir Izetbegović. Šta je istina – pitali smo Šemsudina Mehmedovića.

Za ovjeru kandiature prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Koliko ste vi glasova imali?

“Pravila su se mijenjala u hodu. Sjetimo se da je Predsjedništvo smijenilo nekoliko regionalnih odbora SDA u RS. Nakon toga donijeli su nova pravila izbornog postupka i instrukcije za kandidiranje. To je bilo je nedorečeno i tumačilo se kako ko umije. Nastojao sam skupiti 30 potpisa Glavnog odbora i to sam uspio. Kada se saznalo za moju nominaciju za predsjednika SDA smijenio se Glavni odbor. Nakon toga kada sam vidio da su dobili instrukcije iz Glavnog odbroa i da ne smiju potpisati moju nominaciju, pristupio sam obilasku terena i kroz razgovore sa ljudima iz opštinskih ogranaka SDA dobio sam 21 od potrebnih 15 potpisa. Izborna komisija je bila egzekutor da niko ne ispunjava uslove, jer je definisano da predsjednik bude opet sadašnji predsjednik Bakir Izetbegović. Imao sam fotokopije ljudi koji su mi dali potpise i kada sam to dostavio, počeli su sa vještačenjem tih nominacija. Da se to desilo i kod potpisa za Bakira Izetbegovića, tu bi isto bilo more nepravilnosti”, rekao je.

Bakir vs Bakir, novi predsjednik SDA davno odlučen (VIDEO)

Objasnio je i način na koji je prag od 15 potpisa spušten kako Izetbegović ne bi imao protukandidata.

“Tako to tumači doktor pravnih nauka Pivić Nezir i željelo se spustii broj nominacija ispod 15. Predsjedici općinskih organizacija koje su oni postavili ne priznaju danas kao legalne predstavnike, nego im osporavaju pravo za nominiranje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Uputio sam žalbu i čekam odgovor. Nikada nisam dobio odgovor ni za moju kandidaturu. Unaprijed znam kakva će odluka biti. Očigledno je da se ne može promijeniti zahvaljujući velikom broju onih koji štite pozicije preko Bakira. Ovo ne ide u prilog SDA. Ne možemo ni javnosti pokazati da smo demokratska stranka, jer smo postali porodična stranka i to će ostaviti posljedice”, kaže Mehmedović.

Dodaje kako su bile prijetnje i ucjene na terenu da se niko osmi Bakira ne kandidira. “To je nevjerovatno. Prije bih rekao da su radili za sebe jer su znali da u principijelnom postavljanu stvari u SDA to ne bi došlo u obzir. Kongres je održan i to je završena stvar. Da li će preuzeti odgovornost za uništavanje i osipanje stranke”, pita se.

Član izborne komisije Haris Zahiragić demantovao je neke od ovih navoda gostujući u Danu uživo na N1.

Kaže kako bi potpuno drugačije definisao politiku i drugačiji odnos unutar stranke, međusobno uvažavanje i definisanje strateških ciljeva.

“Imao sam korektne odnose sa Izetbegovićem. Zadnji put smo se sreli kada sam obznanio kandidaturu. I formalno da ima protukandidata slika bi bila drugačija u javnosti. Da ima protukandidata da bude utakmica politička, da se nadmeću u programima, Bakir ne bi imao šanse sa bilo kojim iole ozbiljnim protukandidatom”, kaže.

Kaže kako su i pored SDA druge stranke postale društvo jednog lica i da BiH treba nove politike te je najavio formiranje političkog saveza koji će raditi na očuvanju BiH.

“To su stranke jednog lica i niko ne smije progovoriti suprotno mišljenu lidera. BiH treba politički zaokret i nove politike. Kada se to objelodani biće politička grupacija koja će štiti BiH. Kohezioni element mora biti iskrenost u komunikaciji i to je težak put i neophodan je da se sačuva BiH. Do sada mi se javilo nekoliko predsjednika političkih stranaka i dalje ostajem u okvirima SDA i kada se javno obznani da je SDA postala privatna stranka onda ćemo vidjeti kako dalje. Ova politička inicijativa je za širi front koji će čuvati BiH”, rekao je.

Dodao je kako je SDA pokušala sjesti sa probosanskim strankama, ali se niko nije odazvao. “S njima neće niko osim u nužnim slučajevima kao u ZDK. Pokušava se nametnuti kao šef svim političkim liderima i pokušava se nalogodavno postaviti sagovorniku”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare