Senka Nožica za N1: Ne može se hapsiti u kafani predsjednik Suda BiH, stravična procjena

F.Z./N1

Senka Nožica, poznata bh. advokatica, prilikom gostovanja na N1 televiziji u Novom danu govorila je o širenju dezinformacija o njenom privođenju, hapšenju predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, te o trenutnom stanju u bh. pravosuđu.

Ranije, dezinformaciju o njenom privođenju u javnost je iznio ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić. Kako navodi advokatica, ministar je ubrzo zatražio izvinjenje.

“Nazvao me juče i lično se izvinio, i ja sam prihvatila to. Hoću da vjerujem da je to pogrešna informacija, koja nije bila skroz bez osnova, jer ja sam gospodina Mehmedagića branila i ranije, ali ne smije se pretpostavljati takva stvar”, istakla je Nožica.

O lišenju slobode Debevca i Mehmedagića

Privođenje predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e, Osman Mehmedagića, advokatica je okarakterisala nepotrebnim cirkusom. Napominje da je trebalo obaviti dostojanstvenije hapšenje.

“Kad vidite na televiziji privođenje, gdje mu glavu guraju dole, specijalni policajci trpaju u kombi.. Sve je to cirkus koji je stvarno nepotreban. Bez obzira što oni kažu sudska policija radi prema svojim obavezama, ali sudska policija treba da zna persunkciju nevinosti, taj čovjek je nevin dok mu se ne dokaže krivica. Nisu to neki narko dileri za koje postoji opasnost da će povrijediti policajca i da će pobjeći”, ističe Nožica.

Dodaje i da je upitna lokacija na kojoj je izvršeno hapšenje.

“Ne u kafani hapsiti predsjednika Suda. To je za mene stravična procjena, jako loša procjena. Taj čovjek se morao vratiti u svoju kancelariju, oni su mogli doći tu i sve to mirno obaviti, ali prosto kao da nam je potrebna senzacija. Ima jako puno kalkulacija zašto je taj dan došlo do hapšenja? Dovode to ljudi u vezu sa suđenjem Dodiku, postoji dosta raznoraznih informacija i kalkulacije koje mene, koja radim više od 30 godina u pravosuđu, plaše. Ne znam kuda plovi ovaj naš brod, kuda ide naše pravosuđe. To je nešto što mene beskrajno plaši”, navela je bh. advokatica.

Kaže i da je hapšenje predsjednika Suda i bivšeg direktora OSA-e zatreslo cijelu pravosudnu zajednicu.

“Sigurno da je ovo presedan. Zašto se to desilo, vidjećemo kada čujemo dokaze. Hoće li cijeli ovaj spektakl opravdati Tužilaštvo svojim postupkom koji će dalje voditi ili će imati ponovo onu situaciju da ako se podigne optužnica dođe do oslabađajuće presude, jer dokazi nisu dovoljni?”, pita se Nožica.

Napominje da se ova istraga ne može završiti za deset dana, ali mjesec dana je krajnji rok.

“Ili optužnica ili pustiti ljude na slobodu da nastave svoj posao koji su radili”, rekla je advokatica.

Posebno ju je iznenadilo što predsjednik Suda nema zamjenika.

“To je prigovor VSTV-u. Kako je moguće da ne postoji zamjenik predsjednika Suda BiH? Kako je moguće da se Sud dovede u takvu situaciju da nema ko da sazove opću sjednicu? To je nonsense”, kaže Nožica.

O Vasviji Vidović

Na pitanje da li će braniti advokaticu Vasviju Vidović, koja je osumnjičena zbog činjenice da je, prema navodima Tužilaštva, sakrila telefon jednog od osumnjičenih u ovom postupku, Nožica odgovara:

Ne znam da li će uopće biti optužena. Ako bude optužena, braniću je. Ne znam puno detalja, u svakom slučaju to je za nju strašan šok, ona je to jako teško preživjela, kao što bih i ja, kao što bi svako drugi”.

Na kraju, advokatica je istakla neophodnost reforme bh. pravosuđa. Kao najveći problem navodi nedostatak dovoljno kvalitetnog kadra u pravosuđu, koji bi mogao da iznese velike predmete i slučajeve.

“Mi nemamo nikoga ko procjenjuje rad sudija i tužilaca. Sudija i donekle, ali tužilaca gotovo uopće. Olako podignutih optužnica bilo je jako puno. Oslobađajućih presuda takođe. Sud se nije time bavio, imamo najgoru statistiku kada su u pitanju osuđujuće i oslobađajuće presude od formiranja Suda 2003. godine do sada. Niko se ozbiljno time ne bavi”, završava Nožica.

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić privedeni su prije nekoliko dana.

Kako je glavni tužioc Milanko Kajganić nedavno na konferenciji za medije pojasnio da su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH. To se odnosi na 2020. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare