Sezona je odmora, šta smijemo prenijeti avionom i preko granice: Kazne do 25 hiljada KM, ovo su pravila

Vijesti 04. jul 202410:36 > 12:41 0 komentara

Krenuli ste na odmor, ali niste sigurni šta od hrane i pića, te u kojim količinama smijete unijeti u avion kao lični prtljag, šta i koliko kao prtljag koji nije kabinski? Šta je sa lijekovima, cigaretama? Ista pitanja vas muče i ako putujete automobilom, a preći ćete granicu Europske unije? Na ova pitanja u Novom danu odgovorila je Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje, dajući precizna objašnjenja za one koji se spremaju na godišnji odmor.

Maglov je na početku gostovanja govorila o putovanju avionom, te ograničenjima koja vrijede za putnike u aviosaobraćaju.

Podsjetila je da vrijednost ličnog prtljaga ne smije prelaziti vrijednost od 430 eura po putniku, dok je maksimalni iznos za djecu do 15 godina 150 eura.

Ono što građane najviše zanima jeste koju vrstu proizvoda smije, odnosno ne smije, unijeti u Europsku uniju.

Maglov pojašnjava da zabranjeni artikli uključuju meso i mesne prerađevine, određene vrste voća i povrća, dok sva ostala hrana bi trebala biti zapakovana u originalnomo pakovanju. U ličnom prtljagu također je dozvoljeno imati hranu za bebe i tečnosti ali u pakovanju ne većem od 150 ml, a po putniku je dozvoljen maksimalna količina od 1 litra. Podsjetila je i na to da bočice s ttečnosti moraju biti zapakovane u providnim vrećicama sa “zip” zatvaračem.

U kabinski prtljag samo prijeko potrebne stvari

Pixabay

Kako bi izbjegli neugodnosti, putnicima savjetuje da u kabinski prtljag nose samo neophodne stvari kao što je telefon, lični dokumenti, nešto za osvježenje i, u slučaju nepredviđenih situacija, po mogućnosti rezervnu odjeću ili, ako putujete s bebom, neophodne stvari za bebu.

Ukoliko sa sobom nosimo lijekove ili cigarete, i tu su pravila jasna.

Lijekovi i kašasta hrana za bebe nisu uključeni u dozvoljenu količinu od 1 litra, ali bitno je ove proizvode spakovati odvojeno i prijaviti pri ulasku u avion. Za osobe koje su na određenoj terapiji, potrebno je da imaju neophodnu medicinsku dokumentaciju“, naglasila je Maglov.

A kada je u pitanju akcizna roba, koja uključuje duhanske proizvode i alkohol, ograničenja su malo drugačija u aviosaobraćaju.

Dozvoljene su malo veće količine akcizne robe, pa konkretno možete sa sobom ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa, ili 50 grama cigara ili 250 grama duhana. Što se tiče alkoholnih pića, tu su ograničenja ista kao u drumskom saobraćaju. Dozvoljen je 1 litar alkoholnih pića s udjelom preko 22 posto alkohola, odnosno 2 litra pića s udjelom manje od 22 posto alkohola, mirnog vina 4 litra i piva 16 litara. Pravila s akciznom robom su striktna. Iobavezno prijavite lijekove uz medicinsku dokumentaciju“, pojašnjava i dodaje kako za lijekove protiv glavobolje, zubobolje, snižavanja temperature, i slično, ne vrijede ova pravila, tj. nije ih potrebno prijaviti.

Govoreći o eventualnim kaznama, Maglov preporučuje putnicima koji putuju preko turističkih agencija da se informišu o konkretnim informacijama koja vrijede za zemlje u koje putuju, jer nisu isti carinski prekršaji u svim zemljama, ali mogu se kretati od nekoliko stotina pa do nekoliko hiljada eura.

Ako se automobilom zaputite put mora u susjednu Hrvatsku, koja je zemlja Europske unije, bitno je obratiti pažnju na ograničenja prilikom prelaska državne granice.

Vrijednost prtljaga po osobi ne smije prelaziti 300 eura, a on treba da sadrži sve ono što vam je potrebno u razumnim količinama – dojeća, obuća, parfem, kolica za bebe, trotinet, itd., pojasnila je Maglov, istaknuvši da ako vrijednost prelazi taj iznos on se ne može prenijeti na drugu osobu u automobilu. Eventualno prekoračenje tog iznosa biće sankcionirano kaznom od 300 eura.

Kazne za kršenje pravila do 35 hiljada konvertibilnih maraka

Bitno je naglasiti da nema nošenja domaćih proizvoda, sve mora imati deklaraciju, možete ponijeti supu, keks, čokoladu, dvopek, palentu, pšenični i speltin griz, makarone, tjesteninu, ribu, med do 2 kg, a od voća, i o tome treba voditi računa, dozvoljeni su banane, ananas, kokos i datule, dok je za svo ostalo voće potreban fitosanitarni certifikat, zatim hrana za dojenčad i posebna hrana za kućne ljubimce koja se koristi iz medicinskih razloga do 2 kg”, naglasila je, uz napomenu da sva roba mora imati nekomercijalni karakter, dakle da nije za preprodaju i da su to razumne količine hrane i pića.

Kada je u pitanju akcizna roba ucestovnom saobraćaju, navodi kako su po pitanju duhanskih proizvoda pravila strožija i putnicima je, po osobi, dozvoljen prijenos ne više od 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana. Što se tiče alkoholnih pića, pravila su ista kao i u zračnom saobraćaju.

Upozorila je i da se kazne za kršenje ovih pravila kreću od 800 do 25 hiljada konvertibilnih maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!