Sidran: Beograd i Zagreb slažu se samo u jednoj stvari, to je nestanak BiH

Vijesti 15. mar 202322:06 0 komentara

Akademik Abdulah Sidran u Pressingu na N1 kazao je kako je suštinska nesreća Bosne i Hercegovine ta što se Beograd i Zagreb slažu samo u jednoj stvari, a to je "da nema Bosne i bosanskih muslimana".

Kazali ste da je historija Bosne i Hercegovine historija otimanja od nje? Vučić je kazao da se sa Plenkovićem slaže u 90 posto svega u vezi BiH?

Suština Vučićevog i Plenkovićevog slaganja je moj nestanak. Naša je nesreća u tome što se oni, ove pomenute dvije etnije, slažu jedino u tome da nema Bosne i bosanskih muslimana. Došlo se do mišljenja da za našu sudbinu do 1996., tj. do Daytona, imamo pravo kriviti Beograd i Zagreb i međunarodnu zajednicu, šta god da to znači, ali od 1996. do danas veći dio krivice pada na našu vlast skrojenu u kombinaciji od neznalica i izdajica. Ne možemo za uništenje naše privrede, ogromnih giganata poput Energoinvesta, Unisa… kriv one sa strane. Onaj koji se boji izgubiti vlast ima džepove pune oraha. Gdje će oni poslije, ne znaju ništa raditi? Meni je razumljiv njihov panični strah. Ali bitno će biti da registrujemo na koji način će se dogoditi smjena rukovodstva u ovim kravama muzarama režima. Ako se tu dogodi da se napravi ispod stola, podzemna i nevidljiva, kohabitacija sa strankom koja je 30 godina vladala – onda ćemo smatrati da je “Osmorka” iznevjerila svoja obećanja i naša podrška će prestati iste sekunde.

Kako će se “Osmorka” nositi sa svim licima i naličjima Dodika i Čovića?

Personalizacija problema ne znači prepoznavanje problema. Ne zanima me Dodik. Ne postoji persona koja tamo može uzeti mrvu vlasti da ne sprovodi tu politiku. I u Srbiji je takva situacija. Teško onoj državi u kojoj zlo može biti pobjeđeni samo većim zlom. Vučića tamo napadaju mnogo gori. Slično je i ovdje. U svakom problemu prvo moramo pogledati pravni prostor u kojem se događa. Država BiH je članica UN-a, u mnogim međunarodnim presudama je ustanovljeno da je nad njom izvršen UZP i genocid, i da takva strašna žrtva i njena vlast nije podnijela nikakav zahtjev za ratnu štetu. Imamo presudu za opsadu Sarajeva i ona je napisana kao predložak…

Zašto nisu tražili?

Zvanična osoba koja je bila upućena kazala je da nisu zaboravili na to nego su smatrali da trebaju imati stav Ustavnog suda BiH, a oni su kazali da ne treba to da rade. Sarajevo treba tužiti RS za ratnu štetu učinjenu nad gradom. Postoje štete u ekonomskom smislu, građevinskom, gubicima života i duševnoj boli itd. Kako je to moguće?

Evropski put BiH?

Naprijed se može ići, i stvarni balkanski mir ostvariti, kad se silom historije, nauke i pravosuđa istina bude obznanjena, ali i nametnuta. Mi nismo u stanju napraviti jedinstvene udžbenike historije. U EU već imaju zajedničke udžbenike za sve njene članice. Zamislite da u Francuskoj i Njemačkoj imaju zajedničke udžbenike o ratovima u kojim su učestvovali. Mora se na Evropu raditi pritisak da se interveniše u obrazovni sistema, u udžbenicima je puno otrova.

Mladi kažu da je loše obrazovanje jedan od glavnih razloga odlaska iz države? Kazali ste da BiH po svijetu sije genije?

Čudo je da je i ovo ostalo (genijalaca). Ja sam se upetljao u pitanje zaštite bosanskog jezika u RS-u i shvatio sam da to nije istinski problem. Radilo se o tome šta piše u đačkoj knjižici – gdje je navedeno jezik bošnjačkog naroda. To je nevažna stvar. Otvorim ovdje kancelariju pri ministarstvu prosvjete i nostificiram đačku knjižici za tri minute. Nek napišu majmunski jezik, šta me briga. Ali me briga koliko bošnjačkog nastavnog kadra ima u RS-u, to je propisano u Daytonu.

Vaša poruka građanima?

Suština moja ideje je u tome da smo mi dosta propustili i da od sutra ne smijemo više propuštati, da sve ono što je pretvoreno u politički problem, a ima pravnu suštinu, vratimo i smjestimo u prostor pravosuđa. Nikakve tu priče o politici ne stoje. Što god je moguće smjestiti u pravni prostor, i tamo ga rješavati, to činiti odmah. Ne praviti od toga politički problem i političku debatu u emisijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!