Sidranov prijedlog: Kreirati projekt virtuelne Bosne, mogla bi biti djelotvorna

Vijesti 04. mar 202107:06 > 07:06 5 komentara
N1

Teško da ćemo izaći pametniji iz pandemije, to nije važno sada, mi smo takvi kakvi smo. Trebamo biti odlučniji i bolje organizovani u onom suprostavljanju nakaradnosti našeg sistema. Prepoznali smo, korona se pokazala kao ogledalo, pokazala se nakaznost uređenja, a nemamo državnu vladu - poručio je Abdulah Sidran u Pressingu na N1.

“Mi imamo Vijeće ministara, zašto su oni nefunkcionalni – nisu vlada. Da su vlada, zvali bi se tako. Oni su savjet koji savjetuje ili vijeće koje vijeća. To su u Dejtonu dobro smislili oni koji ne žele da BiH ne funkcionira”, rekao je Sidran.

Govorio je i o odlascima u BiH.

“Moramo biti precizni u adresiranju krivica. Odlasci iz domovine su čin očaja. Možemo smatrati da mladi sa jakim diplomama, ako dobije oblik garancije da će ostati u struci – onda s tugom, ali ne iz očaja. Sve ostalo je očaj. Na jednog uspješnog našeg tamo – ima hiljadu onih koji peru sudove tamo. Mnogo ih se zlopati po 10, 15, 20 godina. Ne može se gledati pozitivno na to što mladi masovno odlaze”, rekao je.

Na koncu, upitan da kaže poruku mudrosti – Sidran je kazao:

“Nema te pameti koja može nad ovim. Volio bih da se među mladima, divnim, časnim, ljudima sa autoritetom – koji nisu podržani u strankama i vjerskim zajednicama, da se shvati da ne možemo ništa riješiti dok posljedicu posmatramo kao fenomen za sebe. Sve su ovo posljedice. Moramo se vratiti u srž naše nevolje”, rekao je.

“Ako se na tom može dogoditi nešto ozbiljnije, udruživanje, NVO, partija koje su iznevjerile prirodu i suštinu, to je jedina nada. Ovi informatičari, napisao sam, da se kreira projekt virtuelne Bosne, onakve kakvu želimo, a kakvu su uništili. Virtuelna Bosna, koja je podijeljena na pet regija. Virtuelna Bosna bi mogla biti djelotvorna, okupiti mlade i mlađe generacije, pa za deceniju, dvije tri, da ta snaga virtuelnog postane stvarnost”, zaključio je Sidran.

Pogledajte snimak kompletne emisije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare