Signal je tu, ali agonija se nastavlja: Ovo će biti naredni potezi uprave BHRT-a i FTV-a

Vijesti 09. maj 202415:12 1 komentar
N1

Jučer ukinuti signal Federalne televizije (FTV) danas je dostupan gledateljima, no to ne znači da je došao kraj agoniji radnika ne samo ove kuće, nego i njihovih kolega sa BHRT-a. Pitali smo čelne ljude sa obje strane kakav razvoj situacije predviđaju. Ni jedni, ni drugi ne odustaju od nastavka borbe pravnim putem.

Poslovni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine jučer je donio odluku da od šest sati ujutru privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. No, signal je već od večernjih sati bio dostupan gledateljima, jer je Općinski sud u Sarajevu donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u.

BHRT je, dakle, postupio po privremenoj mjeri Općinskog suda. Ipak, direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, danas još jednom potvrđuje da će se žaliti.

“Prema ovome kako je privremena mjera donesena može se protumačiti da radnici BHRT-a treba da besplatno rade za FTV. Postavlja se pitanje da li su oni građani drugog reda, da li postoje različita ljudska prava za jednog i drugog entitetskog emitera. Dug kojeg i FTV priznaje, od decembra do danas, na osnovu usluga koje je BHRT izvršila, preko jedan i po milion KM. U međuvremenu je FTV ispoštovala sve svoje obaveze prema radnicima u potpunosti, tako da je evidentno da postoji novac, ali je izgleda FTV odlučila da neplaćanjem usluga pokriva druge potrebe. Odlukom Suda su, izgleda, dobili i zeleno svjetlo za takve svoje postupke. BHRT će činiti sve što je u našoj moći da pokušamo osigurati opstanak javnog servisa, bez obzira na ogromna dugovanja Radio-televizije Republike Srpske koja smo sva uputili sudu, i pored ove situacije sa FTV-om, gdje pored nepostojanja korporacije obavljamo funkciju korporacije ali nam se ne plaća za te potrebe. Ne mogu prejudicirati šta će se desiti sa našim povjeriocima, jer mi imamo svoja dugovanja prema struji, plinu, nabavci goriva…Svi traže da ispunimo obaveze. Rješenje smo predložili Elektroprivredi – dok se ne nađe neki trajni model da dobijemo naših 50 posto sredstava koji leže na njihovom računu. Tražimo i da se FTV-u uplati njihvih 25 posto, a da se spornih 25 posto ostane na računu dok se ne pronađe dogovor o njihovoj raspodjeli. Ukoliko ni do toga ne dođe, mislim i da BHRT, pitanje je dana, neće biti u mogućnosti da još dugo funkcionira”, rekao je Karamehmedović za N1.

“Istraživao sam – nikada se ovo nije desilo sa signalom bilo kojeg javnog servisa u svijetu”

Od nastavka borbe pravnim putem ne odustaje ni rukovodstvo Federalne televizije. U razgovoru za N1 generalni direktor FTV-a, Džemal Šabić, poručuje da su potezom svojih kolega pretrpjeli pravi medijski zločin.

“To što se jučer desilo, a što je načinila uprava BHRT-a, potpomognuta politikama koje su stajale, aplaudirale i podržavale takvu provedbu, može se nazvati najsavremenijim medijskim zločinom. Istraživao sam i kao novinar – nikada se ovo nije desilo sa signalom bilo kojeg javnog servisa u svijetu. Vezano za takav medijski zločin koji je načinjen nad Federalnom televizijom, istrajat ćemo i mi, a nadam se i organi koji su odgovorni za ovakve stvari. Poštivanje zakonskih propisa je minimum, kako za ubiranje RTV takse i njeno raspoređivanje, tako i za emitiranje signala. Mi vrlo dobro znamo i ko je egzekutor savremenog medijskog zločina koji je jučer načinjen, ali i ko je podstrekač. Znamo ko su glavni inspiratori ukupne krize koja je nastupila u javnom servisu. Oni se nalaze u političkom sazivu, a egzekutori su u upravi naših kolega s kojima živimo u istoj zgradi. Nadamo se pravnom rješenju kako bi se izbjeglo ono što se pokušava – da se ovakav medijski zločin relativizira na način da se priča o bilo čemu drugome i da se humanizira nešto takvo. Svi zajedno moramo rasčistiti okolnosti kako bi nam svima bilo jasno kako je došlo do ovakve anticivilizacijske, nezakonite i brutalne situacije u kojoj javni servis, u 21. vijeku, u Evropi, nije imao signal”, rekao nam je Šabić.

Poručuje da su uvjereni da će na pravni način ostvariti satisfakciju, te da brzina kojom je Općinski sud donio privremenu mjeru govori o dubini nezakonitosti. Kaže da će to pomoći svim časnim radnicima koji djeluju u obje kuće.

“Nadamo se i to da će radnici u obje kuće uspjeti izaći iz ovih okolnosti i početi redovno, u obje kuće, početi dobivati svoje redovno zarađene plate sa ukupnim doprinosima koje im neko onemogućava deset godina, ne mogu otići ni doktoru da se pregledaju. Ovdje je stvar prvenstveno zakona, a onda duboko i jedne elementarne ljudske osobine, a sve počiva na etici. Mi vjerujemo da u ovom društvu postoje zdrave institucije i pojedinci koji će pomoći da se ovakva stvar finalizira”, poručio je Šabić.

Podsjetimo, osim što je Sud odlučio da je Upravni odbor BHRT-a bez zakonskog uporišta ugasio signal FTV-a, usput im je zabranjeno da poduzimaju slične mjere, jer će im prijetiti i novčano kažnjavanje.

Izrečena privremena mjera ostat će na snazi do naredne odluke nadležnog suda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare