Sigurno okruženje za đake u RS sa tačkama za koje nema budžeta niti rokova

Vijesti 02. jun 202318:19 0 komentara
N1

Bez zadatog roka za realizaciju i preciznog budžeta 11 tačaka trebalo bi obezbijediti sigurno okruženje đacima u školama u Republici Srpskoj.

Vlada je usvojila plan po kojem se očekuje da brojne mjere budu u primjeni već od jeseni. Iako su u prvi mah najavljivane uglavnom represivne mjere, u međuvremenu se od njih odustalo, a resorno ministarstvo se odlučilo na, kako kažu, promociju nenasilja.

Nakon gotovo mjesec dana prikupljanja materijala i informacija o bezbjednosnoj situaciji u školama u Republici Srpskoj, resorna ministarka konačno je saopštila. 11 prioriteta za bezbjedno okruženje đaka.

“Prvi prioritet je unapređenje zakonodavnog okvira za prevenciju nasilja, radićemo na tome da zakonske odredbe koje treba eventualno prilagoditi potrebi realizacije ovih mjera, to i učinimo”, rekla je Željka Stojičić ministarka prosvjete i kulture RS.

I kako ovaj, sami početak ministarkinog izlaganja zvuči uopšteno – tako i ostatak. Ipak, u 11 mjera stala je i najava uvođenja video nadzora u sve škole, njihovo ograđivanje, unapređenje sistema anonimne prijave nasilja, uvođenje novog predmeta za deveti razred – humanost i bezbjednost već od jeseni, kao i izbornog za srednjoškolce.

Uskoro bi sve škole trebale donijeti akt o upotrebi telefona koji, uprkos ranijim najavama, ipak neće biti zabranjen, ali će softverom đacima u školama biti onemogućen pristup negativnim sadržajima na internetu.

Više u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!