Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo na sjednici Skupštine: Potrebno je vratiti povjerenje građana u institucije

Vijesti 08. apr 202410:58 0 komentara
N1 BiH

Počeo je drugi nastavak hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Jedina tačka dnevnog reda je sigurnost u Kantonu Sarajevo. Na sjednici prisustvuju 24 zastupnika.

Veliki broj zastupnika smatra da sigurnosna situacija u KS nije zadovoljavajuća, stoga su neophodne konkretne mjere kako bi se stanje poboljšalo. Neophodno je rješavanje sigurnosnih izazova u Kantonu Sarajevo.

Pojedini zastupnici pohvalili su rad policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Kako navode, uspješno se radi na rasvjetljavanju krivičnih djela. Od osam pucnjava u posljednja dva mjeseca, policija je rasvijetlila sedam. Kada je riječ o ubistvima i pokušajima ubistva, rasvijetljeni su svi slučajevi iz 2023. godine.

Zastupnici su poručili da očekuju mnogo više kada je riječ o nasilju u porodici, naročito se osvrćući na slučajeve femicida. U tom kontekstu, dodaju, neophodna je i strožija kaznena politika. Postojeća se čini kao stimulativna za nasilnike, kažu zastupnici.

Međutim, bilo je mnogo govora i o radu tužilaštvu i sudova, ali i o obrazovanju. U kontekstu rada tužilaštva, pojedini zastupnici su poručili da izostanak glasova, kada je riječ o izvještaju rada Tužilaštva KS, dovoljno pokazuje stav većine zastupnika.

Neophodan je viši nivo edukacije policijskih službenika, ali i veća uključenost Centra za socijalni rad. Potrebno je, dodaju, vratiti povjerenje građana u institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!