Silajdžić: Žalosno i neuko je povezivati Otvoreni Balkan sa idejom Velike Srbije

Vijesti 07. mar 202318:54 6 komentara

Ekonomistica Sabina Silajdžić smatra da je povezivanje regionalne inicijative Otvoreni Balkan sa "velikosrpskim aspiracijama" neutemeljeno i žalosno, te da je BiH ponovo "žrtvovana da bude izolirano ostrvo".

Redovna profresorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gostujući u emisiji Izvan okvira komentarisala je da javnost BIH svjedoči kako se ne želi uložiti ni najmanji trud da bi se nešto saznalo.

“Nadležni se nisu ni udostojili da dobiju adekvatna saznanja po pitanju fenomena te inicijative, a kamoli da zatraže podrobnije analize u smislu efekata”, rekla je univerzitetska profesorica Sabina Silajdžić dodavši kako je u konkretnom slučaju neznanje bilo vodilja.

“Ali zato su bili vrlo hrabri – kao što su i ranije u historiji – da nas žrtvuju i osude na propast izoliranog ostrva. Konkretno, koliko poznajem neke od recentnih govora je onaj gospodina Džaferovića koji odbio tu inicijativu”, komentarisala je za N1.

“Argumenti izostaju, ali kao neuko društvo naviknuti smo da ne dobijamo nikakva obrazloženja. Mi nismo ni na početku političke liberalizacije”, poentirala je univerzitetska profesorica Sabina Silajdžić.

Prof. dr. Silajdžić je akademsko obrazovanje sticala u BiH i inozemstvu, uključujući postdoktorski i doktorski studij na Staffordshire univerzitetu u Engleskoj, postdiplomski studij na Bolonjskom univerzitetu u Italiji, dodiplomski studij na Anglo-American University u Češkoj Republici.

Pohađala niz profesionalnih, specijalističkih edukacijskih programa od kojih su najznačajniji edukacijski programi na Manchester Metropolitan University i Oxford University u Engleskoj. Radeći kao savjetnica za ekonomsku politiku pri međunarodnoj nevladinoj organizaciji, stekla međunarodno iskustvo iz domene praktičnog i „policy’“ djelovanja u borbi protiv siromaštva i nejednakosti u zemljama u razvoju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare