Šiljdedić, Hadžibadić, Hrbat, Kalinić i Kešmer u Novom danu

Vijesti 08. jan 202115:44 0 komentara
N1

U “Novom danu” u subotu 9.1.2021. godine možete gledati:

Važan segment migrantske krize je sigurnosni aspekt koji je u najvećoj mjeri sveden na lokalnu policiju. Obzirom da migrantska kriza pogađa posebno Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, glasnogovornici: Ale Šiljdedić I Mirza Hadžiabdić u temi jutra govore o povećanim izazovima zbog stranaca bez utvrđenog identiteta na našim ulicama, povećanom animozitetu građana prema migrantima, mogućnostima i problemima u istragama protiv stranaca, kapacitetima i nadležnostima policije.

Slike više od 4.000 kubika otpada nadomak brane HE Višegrad ponovo su pokrenule pitanja upravljanja otpadom u BiH. Ogromne količine smeća se vrlo sporo uklanjaju s površine vode, a prema riječima rijetkih eko aktivista sa ovog područja uklonjeno smeće se premješta na lokalnu deponiju gdje spaljuje što pravi novi ekološki problem u Drini. Slike Drine po kojoj plutaju kubici otpada, uključujući i medicinski, staklo i plastiku, redovne su za građane Višegrada, no i za građane drugih krajeva BiH koji su zbog smeća u rijekama doživjeli i poplave. U “Novom danu” saznat ćemo šta se konkretno radi na upravljanju otpada, deponijama i reciklaži u BiH. Gosti teme jutra su Amela Hrbat, direktorica “EKOPAK-a” koji je operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom i Anes Podić iz Udruženja građana “Eko akcija”.

S Jelenom Kalinić bilogom, naučnom novinarkom Glasa Amerike, autoricom na naučnom blogu Quntum of Science i Vakcine.ba razgovaramo o razlikama, predrasudama, teorijama zavjere i najnovijim informacijama naučnih zajednica o vakcinama dostupnim u svijetu.

Koliko je svečarske atmosfere tokom neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara u Banjoj Luci i drugim gradovima RS-a saznat ćemo uživo od reportera N1.

S Kenanom Kešmerom, urednikom portala “Raport”, komentirat ćemo izjave povodom 9. januara, ali i druge aktuelne političke i društvene teme u rubrici “PRESS”.

“Novi dan” je u subotu od 9 do 11 sati.

S vama u “Novom danu” Sanela Dujković

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!