Sindikat pravosuđa RS najavljuje tužbe, štrajk se nastavlja: Novi problemi – obračun plata

Vijesti 20. mar 202414:23 0 komentara
N1

Dvadeset prvi je dan štrajka radnika u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj. Dok između ostalog radnici traže veće plate zbog čega su i u štrajku, neće im po svemu sudeći biti isplaćene ni one zarađene?

Naime, novi problem koji se pojavio je obračun plata za februar, odnosno za dva dana, jer je štrajk počeo 28. prošlog mjeseca. Radnici pitaju sta će biti u martu ?

“Ako obračunamo, mi ostajemo i bez naknade, odnosno dnevnice za taj dan, ostajemo bez dijela doprinosa, a pritom ne znamo ni koji nam je iznos toplog obroka, a za koji imamo pravo jer smo u te dane dolazili na radno mjesto. Svoje vrijeme smo proveli u prostorijama poslodavca, imamo pravo na regres i topli obrok, međutim nemamo način da obračunamo plate”, kaže Stojanka Stanković iz Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjaluci.

Podsjećamo da su ranije iz ministarstva pravde RS rekli da svima onima koji su u štrajku neće biti plaćene dnevnice za taj period.

Iz Sindikata tvrde da je ministarstvo pravde RS donijelo nezakonito rješenje o minulom procesu rada.

“Mi ćemo podnijeti tužbu nadležnom sudu, da ospori to rješenje, podnijećemo i incijativu Ustavnom sudu RS da se odrede o ovom procesu rada, a pozivamo i Inspektorat RS da radi svoj posao, kao i predsjednika Vlade RS, ali i predsjednika RS da se uključe u pregovore”, rekao je Siniša Petrović.

Zbog novonastale situacije, do potvrde ili uvjerenja iz suda ili tužilaštva, ovih dana nemoguće je doći. Stvorilo je to probleme građanima. Sastanci su realizovani između predstavnika sindikata i ministarstva pravde RS, ali bezuspješno. No, najavljeno je iz ministarstva da će razgovori biti nastavljeni u narednom periodu kako bi se postigao dogovor.

Unija poslodavaca Repulike Srpske uputila je Vladi inicijativu za ubrzano rješavanje problema u pravosuđu, uzrokovanog štrajkom.

Unija je u saopštenju navela da znatan broj poslodavaca u Republici Srpskoj nije u mogućnosti da ostvaruje pravo zaštite svojih interesa u zakonima predviđenim rokovima, a što za posljedicu ima materijalnu i drugu vrstu štete koje trpe poslodavci u pravnim poslovima koje ne mogu realizovati pred institucijama pravosuđa.

“Navedena situacija usložnjava poslovanje i dodatno urušava konkurentnost domaće ekonomije koja trpi posljedice pada tražnje u EU, koje se reflektuje kroz pad industrijske proizvodnje, kao i posljedice administrativnog pritiska na rast plata u Republici Srpskoj”, navode iz Unije.

Iz Unije poslodavaca poručuju da radnici ne mogu biti diskriminisani po osnovu prava na topli obrok, te su uputili prijedlog Vladi za organizaciju sastanka uz učešće Advokatske komore i Notarske komore Republike Srpske.

Sindikat pravosuđa RS od Ministarstva pravde Republike Srpske i nadležnih institucija, između ostalog, traži da se odredba o naknadi u visini do 35 posto osnovne plate za težinu prirode posla i posebne uslove rada, izdvoji iz zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora, zatim prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!