Sindikat traži konkurse za prijem radnika u osnovne škole i vrtiće na neodređeno vrijeme

Vijesti 08. nov 202310:25 0 komentara
Fena

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo zatražio je da Vlada Kantona Sarajevo prekine praksu i odmah počne s davanjem saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i u JU "Djeca Sarajeva".

Zahtjev su uputili premijeru KS Nihadu Uku i ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović.

Samostalni sindikat smatra da je jedan od najvećih problema u obrazovanju nedostatak i stalna promjena radnika u vrtićima i osnovnim školama, posebno onih radnika čiji je osnovni posao neposredni odgojno-obrazovni rad s djecom i učenicima.

Ističu da se za razliku od prijema radnika u ostalim sektorima, a naročito u organima i institucijama Kantona u kojima se radnici permanentno primaju na neodređeno vrijeme, u obrazovanju se javni konkursi na neodređeno vrijeme odobravaju samo u godinama kada se vode političke kampanje.

“Jedan od glavnih razloga, pored niskih plata i loših uvjeta rada, zbog kojih mladi ljudi ne žele da budu prosvjetni radnici, jeste pitanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme”, saopćeno je iz Sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!