Sindikat zdravstva KS upozorava: Novi Pravilnik ugrožava pacijente i zaposlenike

Vijesti 17. dec 202210:40 0 komentara
N1

Iz Sindikata zdravstva KS upozoravaju da novi Pravilnik o sistematizaciji ugrožava pravilno funkcionisanje zdravstvene zaštite u KS, da su brojne odluke vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga.

O tome na koji način bi mogli biti ugroženi pacijenti ali i zaposleni u zdravstvu, za “Novi dan” govori Jasmin Avdović, član Glavnog odbora Sindikata zdravstva KS.

“Kantonalni sindikat je u proteklim mjesecima uradio opsežnu reorganizaciju upravnog odbora. URadili smo je na nižem nivou naših sindikalnih jedinica. Sindikat više neće sjediti i čekati da neka jedinica kaže da ima problem koji ne može rješiti. Glavni odbor će od sada pratiti aktivno šta se dešava i mikroskopom i teleskopom, odnedavno usko sarađujemo sa mnogim komorama u oblasti zdravstva”, kazao je Avdović.

“Kada donesete odluku ili akt koji ima zakonsku snagu i može poremetiti odnose u zdravstvu, tu se radi i o strukovnim pravima i interesima građana. Pozivam sve da prate šta se dešava u zdravstvu jer se tu radi o njihovom zdravlju, kvaliteti usluge i da ne čekate mjesec, dva, godinu na neku uslugu”, istakao je.

“Tri su stvari kojima pokušavamo zagrebati: Prvo kada je ministarstvo zdravstva ukinulo dokument o proširenim pravima zdravstvenih ustanova, tuje tačno navedeno koja služba tačno šta radi. Pravilnik o sistematizaciji, druga stvar je pravilnik o vremenu, treća stvar je pravilnik o radu i sistematizaciji radnih mjesta Doma zdravlja”, kazao je Avdović.

Dodao je da su za stanje u zdravstvu svi krivi.

“Ukoliko Pravilnik ponovo ne postane predmetom razgovora, mi smo dostavili preko 200 primjedbi i sugestija. Mi zahtjeve stavljemo pred Komisiju za imenovanje i izradu pravilnika. Komisiju imenuje generalni direktor, pravilnik usvaja Glavni odbor”.

“Za ovo stanje u zdravstvu su svi krivi. Nije samo trenutna vlast, krivi su i oni prije njih. A krivi smo i mi. Dali smo konkretna i održiva rješenja, ali se ona kose sa interesima koje oni imaju”, kazao je.

“Tužbe će biti podnesene protiv svih onih koji su doveli do toga da pravilnik bude primjenjen”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!