Sindikati BHRT-a i FTV-a održali sastanak: Od poslodavaca traže hitno potpisivanje Aneksa na ugovor sa EPBiH

Vijesti 17. jan 202414:04 1 komentar
N1/Screenshot

Sindikalna organizacija BHRT i Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH održali su danas sastanak zbog teške situacije u kojoj se javni servis BHRT našao.

Donijeli su pet zaključaka:

– Trenutno i hitno potpisivanje Aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse od strane poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od 6 mjeseci.

–  Ovim bi se potpisom omogućila redovna primanja plaća za radnike oba javna servisa u ovom razdoblju dogovaranja oko trajnog rješenja.

– Razdoblje od 6 mjeseci trebalo bi biti dovoljno da Poslovodstva oba javna servisa, nadležne institucije i parlamentarna tijela donesu trajna rješenja.

– U ovom razdoblju se očekuju rezultati rada parlamentarne komisije koju je formirao državni ministar prometa i veza, gospodin Edin Forto, a koja bi trebala u parlamentarnu proceduru uputiti novi Zakon o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine. Ovim bi se zakonom trebalo trajno riješiti pitanje finansiranja Javnih servisa u Bosni i Hercegovini.

– U navedenom razdoblju očekuje se i donošenje proračuna na državnoj i federalnoj razini koji bi trebali osigurati mogućnost kreativnijih rješenja financiranja oba javna servisa do donošenja novog zakona.

Kako navode, provedba ovih zaključaka osigurat će kontinuitet naplate RTV takse u zakonskim okvirima, redovito emitiranje programa Javnih RTV servisa što je naša temeljna zadaća, rovitu isplatu plaća na BHRT-u i RTV Federacije BiH, postizanje atmosfere dogovaranja i saradnje svih uključenih te dovoljan vremenski okvir za postizanje trajnih rješenja.

“Ovi zaključci upućeni su Poslovodstvima RTV Federacije BiH, BHRT-a i Elektroprivrede BiH te Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH”, naveli su iz ova dva sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare