SIPA upala u Olimpijski centar Jahorina

Vijesti 10. jul 202313:17 2 komentara
OC Jahorina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ušla je Olimpijski centar (OC) Jahorina i izuzela dokumentaciju koja se dovodi u vezu sa sumnjivim javnim nabavkama, saznaje portal CAPITAL.

Konkretno, kako je portalu CAPITAL potvrđeno u SIPA-i službenici ove agencije su iz OC Jahorina nedavno izuzimali dokumentaciju vezano za određene nabavke i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva (OJT) u Istočnom Sarajevu.

U SIPA-i nisu precizirali o kojim nabavkama se konkretno radi, te su nas uputili da više infromacija potražimo u OJT u Istočnom Sarajevu.

U OJT su kazali da su informacije o konkretnom slučaju osjetljive i da ih možemo dobiti tek za dvije sedmice, odnosno po povratku portparola sa godišnjeg odmora.

O spornim nabavkama u OC „Jahorina“ CAPITAL je pisao u više navrata, a najvažnije je spomenuti nabavku šestosjedne žičare vrijednu 17 miliona maraka.

Nezakonito naručena i plaćena žičara

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije više puta upozoravao šestosjedna žičara na Jahorini u koju je Olimpijski centar (OC) prije gotovo dvije godine uložio 17 miliona KM izgrađena je nezakonito, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno odbio tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BIH) kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Pojašnjenja radi, preduzeće „TNT“ iz Banjaluke se, o čemu je CAPITAL ranije pisao, još 2021. godine žalilo na Zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne isklopive žičare na lokaciji „Rajska dolina“, ali uprkos tome OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću „Leitner“, te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek je tada upitan šta će se desiti sada kada je Sud BiH odbio tužbu Olimpijskog centra, s obzirom na to da šestosjedna žičara postoji već gotovo dvije godine umjesto da da logično objašnjenje pozvao glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL Sinišu Vukelića da sruši žičaru.

Piće od porodice za milion maraka

CAPITAL je takođe objavio i da je Firma „Nedomex logistika“ u vlasništvu Jovane Vukadin dobila ugovor za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića za Olimpijski centar težak čak 1,1 milion maraka. Kako smo saznali Vukadin je svastika Milenka Eleka, koji je u bliskim rodbinskim vezama sa Nedeljkom Elekom.

Konkretno, OC je sa „Nedomex logistikom“ zaključio okvirni sporazum na tri godine i to za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafe, toplih napitaka i srodnih proizvoda.

Interesantno je i da je u martu ove godine OC Jahorina izdao obavještenje u kojem je navedeno da raskida sedam okvirnih sporazuma sa „Nedomex logistikom“, da bi sada ponovo sa njima zaključio pomenuti okvirni sporazum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare