Sitarski: Morat će Čavalić dobiti potvrdu Ustavnog suda čiji je član sada i Vukoja

Vijesti 29. maj 202418:07 1 komentar

Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, ocjenjuje je kako je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bio "nešto najregularnije" dodavši kako se "nepotrebno izazivala bura" u vezi sa njegovim izborom.

Sitarski je poručio svim kritičarima izbora Vukoje da se “privedu nekoj realnosti u političkom životu”.

Komentarišući poziv predsjedavajućeg državnog predsjedništva Denisa Bećirovića da se ne glasa za izbor Vukoje, Sitarski smatra kako unutar jedne stranke “Trojke”, konkretno SDP-a, postoji “krilo koje ima panični strah da će kompromis sa partnerom biti nazvan izdajom”

Mnogo bure izazvalo je imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Kako vi gledate na ovaj izbor?

Izbor je bio nešto najregularnije moguće jer je bilo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu. Nepotrebno je izazivana bura. On jeste blizak jednoj vladajućoj stranci, ali bih volio da mi neko od kritičara pokaže koji to izbor (u Ustavni sud BiH) nije bio politički.

Opozicija, ali i neki pravni ekspreti tvrde da se glasanjem za Vukoju ušlo u kršenje Ustava BiH. Federalno poslanik Admir Čavalić tvrdi kako se “nije omogućilo ustavno pravo člana 6. koji kaže da zastupnici biraju, a ne da zastupnici potvrđuju? Prije nije bilo tako da se dobije lista s jedim kandidatom?

Morat će Čavalić dobiti potvrdu svoga stava na Ustavnom sudu čiji je član sada i Vukoja.

Kako komantarišete to da je Vukoja na kraju ostao jedini kandidat, mada su se ranije spominjali i još neki kandidati poput Sanele Gorušanović Butigan, kritikuje se zbog nedostatka iskustva?

Predlažem svim kritičarima da se zalažu umjesto Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da glasa neka komisija o iskustvu kandidata. Moj apel kritičarima je da se privedu nekoj realnosti u političkom životu.

Treba li izbor sudije Ustavnog suda biti ekskluzivno političko pitanje kako je to rekao Dragan Mioković?

Dokle god je suverenitet na strani građana i naroda, a ne strani bilo kog drugo segmenta društva koje nema demokratski rezultat, to ne bih nazvao ekskluzivnim političkim pitanjem nego demokratkim načinom izbora.

Zanimljivo je da ni svi glasovi u “Trojci” nisu sinhronizovani. Bećirović (SDP) je pozvao zastupnike da ne podrže izbor Vukoje?

Čini mi se da nije nejedinstvo između stranaka “Trojke”, nego im jedno krilo unutar stranke “Trojke” koje ima vrsta paničnog straha da će kompromis sa partnerom biti nazvan izdajom. Ali to su sve izjave koje se daju u nekoj predizbornoj kampanji. Vrlo je jasno da se sve ove odluke vagaju zbog predstojećih izbora.

A kako objasniti pozive Bećirovića i Komšića poslanicima? Da li je to autokratski metod?

To je njihov politički stav. Ova dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju pravo da pozivaju, ali je zanimljivo da dolaze iz vlasti i opozicije, a našli su se na istoj liniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare