Sjećanje na prve civilne žrtve opsade Sarajeva: Samo su željele normalan život

Vijesti 05. apr 202211:06 2 komentara
F.Z. /N1

Olga Sučić i Suada Dilberović bile su prve civilne žrtve rata u Sarajevu. Njihova krv je potekla samo iz razloga što su željele mir i slobodu za svoje sugrađane. Građani Sarajeva i delegacije Gradske uprave, odali su im počast i položili cvijeće pored spomen-ploče na kojoj piše "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši".

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina karić istakla je da agresori nisu uspjeli ubiti dušu grada

Nakon 30 godina možemo reći da je naše Sarajevo zadržalo ono najvažnije, dušu, energiju i dobre ljude. Sva ona zla koja su se desila u jednoj od najdužih opsada u modernom svijetu, nisu uspjeli pokolebati naš duh i suštinu”, kazala je Karić.

Dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović, bio je ljekar tokom rata. Spašavao je živote djece i mladih.

Nijedan rat nije pravedan bez obzira zbog čega se vodi. Ginu uvijek nevini građani i civili. I ovim putem apelujem da stane rat u Ukrajini i bili gdje u svijetu gdje se vodi“, kazao je Stevanović.

Potom se prisjetio djece koja su bez udova i s teškim povredama stizala u bolnicu u kojoj je radio. Neke slike ga, kaže, još proganjaju u snovima.

“Mladi ne žele rat. Žele normalno da žive diljem svijeta. To je njihova osnovna poruka. To je poruka i Suada i Olge. Oni su željele samo normalan život”, rekao je Stevanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare