Sjećanje na sarajevskog novinara ubijenog u Ukrajini: “Želio je ispričati priču”

Vijesti 10. maj 202320:18 0 komentara
N1

Novinar AFP-a Arman Soldin, rođen u Sarajevu, ubijen je u raketnom napadu u Ukrajini. Njegova smrt je podsjetnik na rizik sa kojim se novinari suočavaju svaki dan, izvještavajući iz Ukrajine. Arman je bio poseban, kažu svi koji su ga poznavali.

Sarajevski reporter Arman Soldin kroz svoj objektiv pratio je rat u Ukrajini , često sa prijateljem na ramenu, (insetti mačka, pa inserti pas ) ).
Reporter i snimatelj AFP-a, poginuo je izvještavajući iz istočne Ukrajine, koja mu je bila prvo ratno iskustvo kao reporteru. Govorio je da je potresno, ali i da je od prvog trenutka kada je stupio na prvu liniju, znao šta je njegova misija, misija da svijetu pokaže šta se dešava u Ukrajini.

“On je zaista bio jedan od prvih ljudi poslanih u Ukrajinu, da bude podrška našem timu na terenu kada je sukob počeo. Od tada, jednostavno je pokazivao nevjerovatnu posvećenost priči, iznova joj se vraćao, da bi se potom prijavio da puno radno vrijeme bude u Kijevu. Bio je neko ko je shvatao rizike, ali je zaista želio ispričati priču, posebno ljudsku priču koja se odvijala na terenu u Ukrajini. Posvećenost priči ga je vraćala na front iznova I iznova”, istakao je Phil Chetwynd, news direktor AFP-a.

Izraze saučešća povodom Soldinove smrti izrazili su kako domaći tako i međunarodni zvaničnici.

Arman je sin dugogodišnjeg novinara Televizije BiH, ranije Televizije Sarajevo, Sulejmana Soldina.

Više u prilogu Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!