Sjećanje na ubijenu djecu i civile: Prošla je 31 godina od masakra kod škole u Tarčinu (FOTO)

Vijesti 17. jul 202413:03 0 komentara
Vlada KS

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu danas je obilježena 31. godišnjica masakra u kojem je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero civila. Troje djece je ubijeno u ovom masakru.

Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS

Uz porodice žrtava i brojne mještane Tarčina, cvijeće su na mjesto masakra položili i predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Unije civilnih žrtava rata i koordinacije boračkih organizacija Općine Hadžići.

Sa mjesta stradanja sugrađana poslana je poruka da pravda mora biti zadovoljena, jer je premalo osuđenih zločinaca za brojna ubistva i patnje svih građana tokom četiri opsade Sarajeva, za preko 11.000 ubijenih građana i djece, te preko 60.000 ranjenih. Budućnost se mora graditi na istini, poručeno je također.

“Vrlo je važno da njegujemo kulturu sjećanja, posebno zbog mladih ljudi, da buduće generacije što više znaju o ovom dijelu naše historije i šta se događalo tokom agresije na BiH”, izjavio je ovom prilikom predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!