Sjednica Doma naroda PSBiH neće biti održana, Špirić: Bošnjački delegati su reforme pretvorili u predizborne floskule

Vijesti 27. jun 202412:26 3 komentara
N1

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine neće biti nastavljena jer su delegati Kluba Bošnjaka odlučili da ne prisustvuju sjednici zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić kazao je kako je riječ o nastavku sjednice koja je prekinuta 18. marta. Oštro je kritikovao “bošnjačke delegate”.

“Koliko će blokada da traje zavisi od njih. Nije dobro da svaki dan u BiH čujemo predstavnike bošnjačke političke scene kako pozivaju na politiku ekonomskog rasta, a nje nema bez doraslih političara toj politici. Na jednoj strani zagovarati politiku ekonomskog rasta, a na drugoj blokirati rad Doma naroda – to je naprosto nespojivo. Ali izgleda da su reforme pretvorili u predizborne floskule. Hoće li trajati blokada do završetka izbora, ne mogu predvidjeti, ali mi smo spremni doći na sjednice i sutra i raditi u skladu sa Poslovnikom”, rekao je Špirić.

Naveo je kako bi podržali o održavanje hitne sjednice samo da se usvoji Budžet BiH. Pozvao je bošnjačke delegate da prekinu bolkadu Doma naroda.

“Redovnu sjednicu ne možemo imati dok se ne završi sjednica čiji je dnevni red usvojen”, rekao je Špirić.

Naveo je kako se ovo održava i na druge institucije Bosne i Hercegovine.

“Vjerujem da će mudrost pobijediti na kraju”, zaključio je Špirić.

Šefik Džaferović govorio je ranije o razlozima nedolaska na sjednicu. >> Opširnije

Podsjetimo, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je dao sat vremena pauze kako bi pokušali dogovoriti kvorum, a delegatkinja Marina Pendeš je navela kako je od ranije bilo poznato da taj zakon neće proći jer HDZ neće glasati za njega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare