Sjednica kriznog štaba: Raste broj zaraženih od Covid-19, kliničke slike blaže

Vijesti 05. jul 202212:23 > 12:27 1 komentar
N1/F.Z.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja rekao je da je nakon perioda zatišja, registriran jedan blagi porast slučajeva COVD-19. 2,1 posto je povećana smrtnost. Brzo širenje je evidentno, a kliničke slike relativno su blaže. Aktuelne mjere su na 60 dana produžene samo na zdravstveni sektor.

“Jedine mjere koje su otale su mjere za zdravstvene institucije jer u tim ustanovama borave bolesnici. Mi ne mislimo da ćemo u ovom trenutku morati uvoditi neke mjere. Klinička slika bolesnika od Covida je mnogo blaža nego prije. Naredbe su bile dok se nismo naučili određenim stvarima. Sada sve znamo i individualno moramo biti odgovorni za svoje zdravlje”, rekao je Čerkez.

Također, poručio je građanima koji imaju hronične bolesti da po preporuci prime i četvrtu vakcinu i da vakcina ima dovoljno za sve.

Majmunske boginje

Rekao je da znaju kako se virus širi i kako se terapijski djeluje.

“Krizni štab je raspravljao i o Majmunskim boginjama pa smo analizirali da li može doći do ugrožavanja, ali nemamo informacija i podataka da imamo te slučajeve. Imamo ktivnosti po tom pitanju i spremni smo. Možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu i imamo testove”, kaže Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare