Sjednica NSRS: Zašto imamo “smeće” kreditni rejting RS?

Vijesti 27. apr 202120:01 0 komentara

U ponoć ističe rok koji je Valentin Inzko dao da Narodna skupština RS povuče povelje date osuđenima za ratne zločine. Ta tačka naći će se na 16. sjednici entitetskog parlamenta. Na 15. su pare bile uzrok burne rasprave. Glavne teme: kreditni rejting koji je za kontejner i ,možda, preskupe obveznice'.

Zaduženje na londonskoj berzi izazvalo je novu polemiku u NSRS. Najglasniji opozicionari Nebojša Vukanović i Jelena Trivić, imali su šta reći ministrici finansija Zori Vidović, koja je ostala pri svom: Vlada se zadužila po zakonu i u skladu sa odlukom NSRS iz decembra.

“Samo da znate gđo Vidović, kad tad ćete odgovarati za sva zlodjela koja ste počinili. Zašto ste prodali na berzi ispod pulta akcija. Uzeli ste 600 miliona KM, ne date da postavim pitanje?” Zašto imamo “smeće” B3 kreditni rejting. Ima A, A1, O3, to su najbolji…. Imaju loši B, B1, B3. Mi smo B3. Nek kažu šta je napisala Societe General Banka.. Neka kažu kakva je uloga Igora Dodika u zaduženju. Koliko se puta tokom zaduženja čuo sa Zorom Vidović? Kakva je uloga Miloša Stevanovića i Međida Pajića? Ko će vratiti 600 miliona za godinu dana? Uboga svaki dan u godini 2 miliona, ne bi da ih šišamo”, kazao je Vukanović.

Opozicija: Borcima ne treba milostinja

“Možete vi da snimite 100.000 videa kako je to dobro što ste vi uradili za Republiku Srpsku. Svakome je to jasno da je katrastrofalno to što ste vi uradilu po RS. Da način otplate bude po dospijeću duga, da 2026.godine dođe 600 miliona KM samo po tom osnovu da vratimo. a gdje je još 700, 800, 900 po osnovu drugih zaduženja”, dodala je Trivić.

“Republika Srpska se na Londonskoj berzi zadužila u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske koja je donesena u decembru prošle godine. Apsolutno je postignut odličan efekat na Londonskoj berzi na kojoj su bila 44 kupca iz čitavog svijeta. I taj gospodin Međid, Stevanović, nemaju veze sa ovim”, izjavila je Zora Vidović, ministrica financija RS.

Tema je bila i jednokratna pomoć, od 50 do 100 KM, za borce i penzionere. Neki su već, prije Vaskršnjih praznika dobili novac. Dok je Vlada stava da kontinuirano radi na rastu standarda svih kategorija, opozicija kritikuje. Kažu da borcima ne treba milostinja, a da su izgleda po njima, navode “rodojublje bolje naplatili oni koji su izgubili vola, nego člana porodice u ratu”. Premijera koji je bio u Kostajnici sa delegacijom AP Vojvidina, tokom dana je u skupštini prozivao Nebojša Vukanović.

“Smatram da je to bila moja preča obaveza kao premijera, nego da dođem ovdje i slušam isprazne priče Nebojše Vukanovića. Gdine Vukanoviću, zaista mislim da imate neki ozbiiljan problem što se tiče premijera Radvana Viškovića. Ponovo kažem, nisam ustao da bih odgovarao na prozivku, ili da on slavodobitno kaže da sam došao na njegov poziv, došao sam kao predsjednik Vlade jer mi je ovo obaveza”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Nakon čega je premijer napustio salu.

Izuzetno visoka kamatna stopa

No, ekonomske analize londonske sage i dalje se nižu:

“Kamatna stopa po kojoj smo se zadužili je okruglo 5 posto. to je izuzetno visoka kamatna stopa”, kazao je Siniša Vukelić, urednik Capital.ba.

“S tim da se ovdje unaprijed ide s pretpostavkom da ćemo se za 5 godina ponovo zadužiti na nekom drugom fianansijskom tržištu, domaćem ili stranom, pa iz refinansiranja vraćati kredit, što je ono što naše vlasti čine desetak godina”, kazao je Marko Đogo, Udruženje ekonomista SWOT.

Nakon završetka 15.sjednice, otpočeće i 16.na kojoj bi se trebalo naći i ultimativno pismo Valentina Incka za oduzimanje povelja osuđenima za ratne zločine. Danas je tačno 3 mjeseca od pisma OHR-a. Rok za vraćanje povelja ističe u ponoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!