Sjednica Parlamenta BiH: “Ako ima neko mirno ili nemirno rješenje, iznesite ga”

Vijesti 28. apr 202111:53 > 11:55 0 komentara
YouTube

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na samom početku sjednice, zastupnik PDP-a Branislav Borenović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji u vezi aktuelne situacije u našoj zemlji.

Kako je Borenović kazao, sa Tegeltijom se ne slaže u mnogim stvarima, ali ga smatra ozbiljnim čovjekom.

“Svjedoci smo posljednjih nekoliko dana priča o nekim non-paperima, razdruživanju, ratovima, konfliktima, tenzijama. Izetbegović moj narod naziva ‘genocidaškim’. Ako ima neko mirno ili nemirno rješenje, iznesite ga, izađite s tim ovdje u Paralmentu da se izjasnimo o tome. Danima i sedmicama slušamo nešto što opterećuje sve ljude koji žive u ovoj zemlji”, naveo je Borenović.

U svom odgovoru, Tegeltija je naveo da je “čovjek u ozbiljnim godinama” i da se ne bavi “davanjem izjava koje će na bilo koji način stvoriti sumnju kod građana BiH”.

“Tako se ponašam kao građanin i kao predsjedavajući Savjeta ministara. Na dnevnom redu Savjeta ne nelaze se takve teme. Takvim temama neće biti mjesto dok sam ja predsjedavajući”, poruka je Tegeltije.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i interpelaciju poslanika: Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta. Navedeni poslanici interpelacijom traže otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu Covid-19 panedmijom.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i zahtjev iz Kluba poslanika SDA za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika: Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je prеdložilo Vijeće ministara BiH, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH. Poslanici iz Kluba Demokratske fronte uputili su u proceduru tri zakonska prijedloga koje bi danas trebao razmatrati Predstavnički dom.

Radi se o Prijedlogu zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, Prijedlogu zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, te Prijedlogu zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH. Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom i nije podržala principe ova tri predložena zakona. Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile poslanice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a koji podrazumijeva usklađivanje spomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i izvještaji o radu pojedinih državnih institucija, kao i izvještaji o radu parlamentarnih komisija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!