Sjednica Vijeća ministara BiH donijela hladan tuš: 70 miliona eura iz Plana rasta kao prva tranša mogla bi zaobići BiH

Vijesti 28. maj 202420:30 0 komentara

Bosna i Hercegovina i pristupni pregovori sa Evropskom unijom naziv je konferencije koju je predsjedavajuća Vijeća ministara organizirala sa Direkcijom za Evropske integracije. Pohvaljen napredak, detektovani problemi i jasan put za napretkom. Međutim, nedugo nakon Konferencije, sjednica Vijeća ministara donijela hladan tuš. 70 miliona eura iz Plana rasta kao prva tranša moglo bi zaobići BiH, jer ni budžeta ni potrebnih reformi nema ni na dnevnom redu.

Historijski korak naprijed- početak pregovara o članstvu sa EU zahtijevat će i hsitorijska zalaganja domaćih lidera. Pred njima niz koraka. Optimistično i spremno o tome su na Konferenciji BiH i pristupni pregovori govorili i domaći i evropski, ali i regionalni lideri dijeleći vlastita iskustva. Zvanično je održan i prvi sastanak na visokom nivou, u toku imenovanja glavnog pregovarača i pregovaračkog tima.

U trenutku dok još nismo uspostavili pregovaračku strukturu kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH imam obvezu predvoditi mnoge druge poslove, i aktivnosti kada je u pitanju naš evropski put. Svjesni našeg ustavno-pravnog ustrojstva i nadležnosti koje su zapravo široko decentralizirane kada su u pitanju različite razine vlasti ponekad nam treba doista malo više vremena da unutar sebe usuglasimo nužna rješenja.

A upravo unutrašnje usaglašavanje ključno je za napradak na putu ka Uniji. Tako, barem kažu oni koji godinama u samom procesu učestvuju. Jasno postavljeni ciljevi

dovest će do bržeg usaglašavanja sa zakonodavstvom koje zahtijeva Evropska unija.

Svi znamo da nema puno prostora za pregovaranje. Postoje pravila Evrospke unije, ono što zovemo uslovima. Zašto onda insistiramo na terminu pregovaranje? Zato što zapravo najveći posao se radi od kuće. Tamo se pregovara. Pregovara se u institucijama, pregovara se sa ministarstvima, sa nezavisnim telima….

A propuštanje prilika u BiH ili njihovo iskorištavanje u posljednji čas svakodnevnica je na bosanskohercegovačkoj sceni. Plan rasta stupio na snagu, međutim BiH
da bi mogla koristiti sredstva mora ispuniti uslove. Iz Evropske direkcije za proširenje kažu da se nadaju da će do toga doći. Prvenstveno mora biti usvojen budžet.

Ako ne usvojimo budžet imamo veliki problem, mislim da bi nas ta prva tranša mogla zaobić, 70 miliona eura onako sredstava koji treba da legnu na račun Bosne i Hercegovine. Očekujemo da predstavnici iz Republike Srpske prihvate te neke dodatne uslove koje Evropska Unija propisuje. Nadam se da ćemo bit dovoljno ozbiljni da se tim problemom prioritetno pozabavimo.

Sljedeća sedmica mogla bi sa sastankom domaćih lidera sa Varheljijem donijeti novosti i presjeke urađenog. Kako god, prije tog, očekivan je i sastanak koalicionih partnera do kraja ove, najvjerovatnije u Mostaru, jer je HDZ domaćin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!