Sjednicu obilježile uvrede: Ugašen početni optimizam koalicije na nivou BiH?

Vijesti 20. mar 202319:42 0 komentara
N1

Sudeći prema današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, početni optimizam koalicionih partnera je ugašen. Današnje zasjedanje bilo je daleko od konstruktivne rasprave i međusobnog uvažavanja. Uvrede su se mogle čuti s različitih strana. Saglasnosti nije bilo ni oko jedne ozbiljnije tačke dnevnog reda, što se najviše osjetilo tokom rasprave o izmjenama Krivičnog zakona koje su trebale značiti zatvorske kazne za narušavanje suvereniteta. Sijevalo je između pozicije i opozicije. Dok su se koalicioni partneri "raspali" tokom rasprave o Rezoluciji protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj.

“Ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet omogućujući drugoj državi ili međunarodnoj organizaciji da utiče na proces donošenja ustava, zakona ili akata BiH, ili vrši prijenos suvereniteta na drugu državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju, kaznit će se zatvorom najmanje pet godina”, suština je izmjena Krivičnog zakona koje su predložili iz Demokratske fronte.

“Naravno da je zakon u skladu s Ustavom BiH jer ću napomenuti da je suverenitet definisan u Preambuli Ustava BiH, međutim Ustavnopravna komisija cijeni da prijedlog nije u skladu sa Ustavom BiH, obrazloženje ne postoji, diskusija bilo kakva na tu temu ne postoji i ovo je zapravo demonstracija vlasti da je njima narušavanje suvereniteta sasvim prihvatljiva tema”, rekao je Milan Dunović, zastupnik DF-a.

PSBiH: Uzavrela rasprava o prijedlogu DF-a o kaznama za narušavanje suvereniteta

Očekivano, protiv SNSD, optužujući zastupnike DF-a da su ovo predložili samo zato što im smetaju posebne veze koje Milorad Dodik ima sa Srbijom. A HDZ protiv smatrajući kako onda bilo ko, ko razgovara s međunarodnim zvaničnicima, o bilo kojoj odluci u BiH, može završiti “iza rešetaka”. No, za DF neočekivani, tvrde, vrlo oštri napadi iz Naše stranke i Naroda i pravde, koji su zvučali, optužio je zastupnik Begić “kao da su bili kod Dodika na raportu”.

Nakon diskusija zastupnica Sabine Ćudić iz Naše stranke i Mie Karamehić Abazović, zastupnik DF-a Zlatan Begić je između ostalog kazao kako kolegice “pričaju gluposti”, pri tome mašući prstom, na šta je zastupnica Ćudić odgovorila kako će ako još jednom bude mahao prstom “po istom i dobiti”, dok je zastupnica Karamehić Abazović zaprijetila prijavom zbog kršenja kako navodi Kodeksa ponašanja. Zastupnik Begić je potom zatražio od predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića “da ga zaštiti” od kolegica, na šta je Zvizdić odgovorio kako njegovo ponašanje smatra nedoličnim, te mu u nastavku rasprave oduzeo riječ.

Burna diskusija u PD PSBiH: Begić tražio od Zvizdića da ga “brani od kolegica”

Zanimljivo je pak, da je podršku na Ustvnopravnoj komisiji, DF-ovom prijedlogu dao predsjedavajući, inače član SDP-a, Albin Muslić. Danas su česte bile i optužbe da su stranke “trojke” predale u ruke SNSD-u i HDZ-u većinu u jednoj od najvažnijih parlamentarnih komisija, kao i da unutar ovog političkog saveza postoje razmimoilaženja.

“Vjerovatno postoje ali želim da naglasim da je za prijedlog zakona o sportu koji je uputio uvaženi kolega Denis Zvizdić, kolega Kojović je glasao za, da postoji ustavni i zakonski osnov, kao i ja, međutim, taj glas je ostao u manjini, mi moramo to poštovati”, rekao je Muslić.

Dio zastupnika je zastupao i tezu da bi DF-ov prijedlog izmjena Krivičnog zakona značio i da odgovarati može i sam Visoki predstavnik, ali i da se BiH obavezala na usklađivanje zakona i akata sa EU, što je na neki način prijenos suvereniteta. Iz DF-a su odgovorili da nemaju namjeru izigravati učitelje, te učiti zastupnike šta je suverenitet. Član Ustavnopravne komisije, Milan Petković kaže, u Zakonu već postoji član koji tretira djela na koja se pozivaju u DF-u.

“Već imamo definisano krivično djelo “napada na ustavni poredak” i sam onaj ko napadne na ustavno uređenje BiH samim tim napada i na suverenitet te zemlje, tako da mislim da bi na ovaj način mi imali dupliranje propisa, doveli bi do jedne pravne nedefinisanosti”, kazao je Petković

U drugi plan su tako pala posljednja povećanja plaća političarima, kao i izjava ministra finansija Tegeltije “da je riječ o samo pola miliona maraka za samo 90 osoba”. Iz opozicije ustaljenje izjave “koalicioni partneri su podijeli plijen, dalje nam ostaju blokade institucija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!