Skandalozna izjava bivšeg šefa hrvatske SOA-e na nacionalnoj televiziji: Bošnjake i muslimane spominje u kontekstu terorizma

Vijesti 09. aug 202409:12 0 komentara
Screenshot: HRT/HTV

U Beču su zbog opasnosti od terorističkog napada otkazana sva tri koncerta američke zvijezde Taylor Swift, koja su se trebala održati u narednim danima. Austrijska policija u velikoj akciji uhitila je najmanje dvojicu muškaraca. Jedan je od njih tursko-hrvatskog podrijetla, no nije riječ o hrvatskom državljaninu. Iako se planirani napad ni na koji način ne može povezati sa Bosnom i Hercegovinom, pojedini bivši hrvatski funkcioneri učinili su upravo to u svom javnom istupu.

Naime, Hrvatska radio-televizija (HRT) posvetila je dio svoga programa onome što je jučer u Evropi bila vijest dana. Jedan od komentatora bio je i Ante Letica, bivši voditelj operacija SOA-e, odnosno Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

“Europa se susreće već duže vrijeme sa svojim građanima koji su druga, treća generacija građana porijekla arapskog, muslimanskog, bošnjačkog kako hoćete koji su se radikalizirali i radikalniji su od svojih učitelja”, izjavio je Letica. Izjava nije dodatno potkrijepljena nikakvim dokazima, niti je na bilo koji način dovedena u direktnu vezu sa događajem koji se komentarisao.

Istovremeno, Letica će ovim potezom brojne podsjetiti na slične komentare koji su stizali iz susjedne države. Tako je, nekoliko godina ranije, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila kako se u Bosnu i Hercegovinu iz tzv. Islamske države vraćaju “hiljade boraca” te da BiH “ima 10 hiljada islamističkih terorista”, da bi na neki način sličan ispad godinama kasnije imao i aktuelni hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!