Skenderagić o radnim akcijama za ZOI ‘84: Najteže je bilo na kraju, tekli su potoci suza

Vijesti 10. feb 202410:11 0 komentara
N1

Puno je lijepih priča kada se govori o Zimskim olimpijskim igrama Sarajevo 1984. godine. Danas ćemo o još jednoj. Danas govorimo o hiljadama mladih brigadirki i brigadira iz cijele bivše Jugoslavije, koji su sa velikim entuzijazmom i poletom, često i nadljudskim naporima, dali ogroman doprinos u izgradnji objekata na kojima su organizovane ZOI. Jedan od organizatora radnih akcija u tom periodu, Nijaz Skenderagić bio je gost Novog dana.

“Odmah sa viješću da Sarajevo dobija organizaciju ZOI 84, mi mladi okupljeni u savezu socijalističke omladine Sarajeva smo se pitali kako mi možemo dati doprinos toj organizaciji. Jedna od ideja je bila da se organizuje savezna omladinska radna akcija Sarajevo i moram reći da je interes širom Jugoslavije bio toliki da smo imali problem kako prihvatiti sve te omladince koji žele doći u Sarajevo”, priča na početku gostovanja Skenderagić i dodaje:

Često smo bili u prilici da odbijemo neke opštine koje su željele doći u Sarajevo. Interes je bio nevjerovatan, tako da smo u jednoj fazi umjesto jednog naselja na Ilidži imali 5 na raznim lokacijama. U uradnim terminima smo pred završetak izgradnje objekata imali desetine omladinskih brigada. U Sarajevu je bilo zaista posebno“.

Ističe da je svako imao ulogu i mogao uraditi nešto korisno.

“Više od 300 gradova je imalo brigade. Teško je bilo odbiti učesnike, posebno one koji su dokazani akcijaši. Za svakoga je bila neka uloga i nešto korisno da može uraditi. Svi mi koji smo tada radili, radili smo u najboljoj namjeri da bude korisno”.

Najteži trenuci su bili oni kada se završava radna akcija, kaže Skenderagić.

Najteže je bilo kada se završava radna akcija, tekli su potoci suza. Nikome nije smetalo kako se ko zove, koje je nacije. Svi su željeli da urade više, da njihova brigada uradi više. Zvanje udarnika su mogli dobiti samo najbolji i najistaknutiji. Imam utisak i to traje već dugo vremena, da sve što je bilo korisno u onom vremenu, kao da neke stranke i ljudi žele prikazati kao mračnu prošlost i što nije bila demokratija i da nije bilo kako treba“.

“Država i društvo su davali šansu svakome ko je želio da uradi nešto korisno. Svi su imali podršku”.

Skenderagić je također ispričao anegdotu kada im je u posjetu došao gradonačelnik Emerik Blum.

Vidio sam jednu fotografiju kada nam je u posjeti bio Emerik Blum. Došao nam je i pitao imamo li problema i gdje može pomoći. Jednom prilikom smo mu rekli da trebamo zamoliti policiju da na Alipašinom polju tamo gdje brigadiri postave žicu zelenih površina, sutradan to bude razvaljeno i mi smo tražili podršku od njega. Rekao nam je da ne stavljamo ogradu, nego da posijemo travu i dođemo za nekoliko dana. Tu gdje budu staze, te staze ogradite. Nemojte ići kontra volje naroda, narod zna gdje su staze“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!