Škiljo: Vakcinacija ima pozitivan psihološki efekat i na osoblje bolnice Tešanj

Vijesti 11. mar 202112:06 1 komentar
FENA

Opća bolnica Tešanj (OBT) tokom jučerašnjeg dana obavila je vakcinaciju prvih deset zaposlenika, a tokom današnjeg i sutrašnjeg dana će i preostalih 40 uposlenika te ustanove biti vakcinisano protiv infekcije Covida - najavio je za Fenu direktor te zdravstvene ustanove Hasan Škiljo.

Napominje kako su dobili 50 doza vakcina proizvođača Astra Zeneca te da je 170 od ukupno 242 zaposlenika te bolnice izrazilo spremnost da primi vakcinu.

“Razgovarao sam s kolegama koji su jučer primili vakcinu i nije bilo posebnih reakcija na vakcinu. Kod nekih se pojavio samo blaži bol na mjestu na kojem su dobili vakcinu. Moram istaći da su se nakon početka vakcinacije, kolege koje se ranije nisu prijavili za vakcinaciju, sada izrazili želju da i oni budu vakcinisani. Tako da je proces vakcinacije imao i pozitivan psihološki efekat”, ističe Škiljo.

Tešanjska bolnica koja ukupno ima 225 kreveta, 68 kreveta rezervisala je za Covid-pozitivne pacijente, ali kapacitet mogu podići i na 80 postelja. Trenutno na svom Odjelu za Covid, kaže Škiljo, imaju hospitaliziranih 24 pacijenata sa srednje i teškom kliničkom slikom.

“Situacija je zasada stabilna, ali nam sve više dolaze pacijenti koji su mlađi, koji su zapušteni i sa težom kliničkom slikom. Mi nemamo respiratorni centar pa pacijente koji imaju potrebu da budu stavljeni na respirator šaljemo u Kantonalnu bolnicu Zenica (KBZ). Međutim, jednu smo mlađu pacijenticu u nedjelju morali transportirati u respiratorni centar Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, jer je Intenzivni odjel za Covid KBZ-a bio popunjen. Zato smo zahvalni kolegama sa UKC-a Tuzla, koji su time iskazali veliku kolegijalnost”, ističe Škiljo.

Tešanjska bolnica od početka pandemije nije zapošljavala nove kadrove pa se, podvlači on, osjeća i veliki zamor zdravstvenog, ali i drugog osoblja.

“Mi imamo za potrebe svih naših odjela samo dvoje anesteziloga, od kojih je kolega Ernes Begunić specijalizirao u januaru ove godine. Upravo je on i anestezirao tu mladu pacijenticu koju smo u nedjelju uputili u Tuzlu i koja se još uvijek nalazi na respiratoru”, kaže Škiljo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare