Skočibušić: Rok Sinopharma dvije godine, iduće sedmice kreće postepena podjela

Vijesti 06. aug 202113:52 > 14:48 0 komentara
Siniša Skočibušić (N1)

Naredne sedmice kreće postepena podjela po kantonima danas pristiglih kineskih 500.000 vakcina Sinopharm koje je nabavila Vlada Federacije BiH, kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH nakon što je na sarajevski aerodrom stigla ova pošiljka iz Kine.

Skočibušić je istakao da je ova isporuka plod dugih pregovora i brojnih složenih pravnih i finansijskih aktivnosti.

“U ovom važnom trenutku za Federaciju nakon što je detektovan delta soj i povećan broj zaraženih, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo u narednom periodu imati priliku nastaviti vakcinaciju stavnovništva prema prioritetima, ali posebno među osobama preko 60 godina. Ova najveća pojedinačna isporuka će pomoći da vakcinacijom spriječimo hospitalizacije i teže slučajeve zaraze”, pojasnio je Skočibušić.

Fedracija BiH je, kako je naveo, kroz programe COVAX i EU4Health te za ovu nabavku platila ukupno 688.660 doza vakcina.

“Te se uz 469.034 doze doniranih vakcina sada nema razloga još aktivnije nastaviti s vakcinacijom. Neću vas zamarati ovom prilikom brojkama, ali zato pozivam sve građane da se vakcinišu u svim zdravstvenim ustanovama, a zdravstvene radnike da se nastave boriti kao i do sada protiv ovog virusa. Trebamo iskoristiti sve doze da bismo bili spremni za četvrti val”, naveo je Skočibušić.

POVEZANA VIJEST

Dalje je kazao da je vakcinama koje su danas stigle u BiH rok dvije godine te da će biti skladištene u magacinu “Hercegovina lijek” u Mostaru.

“Bit će raspoređene prema svim kantonima po postotku koji je određen prema broju stanovnika, podjela je od iduće sedmice postepeno s obzirom na to da prvo trebaju proći odobrenje Agencije za lijekove BiH. Za sada u FBiH gotovo da nemamo propalih vakcina i to je najvažnije. Ipak vakcinacija ide dosta dobro iako bi voljeli da taj proces bude bolji”, naglasio je.

Vesko Drljača, dopremijer u Vladi FBiH istakao je da je riječ o realizaciji ugovora koji je zaključen krajem juna direktno sa proizvođačem Sinopharm.

“Ovaj ugovor za FBiH ima poseban značaj. Vjerujem da će pristigle vakcine i one koje očekujemo i koje su stigle biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija naših građana i da na taj način očuvamo zdravlje”, dodao je.

Miao Dake, zamjenik ambasadora NR Kine u BiH tom prilikom je kazao da je iz ove u našu državu dosad stiglo više od 20 kontingenata pomoći, a sve kako bi se suzbila zaraza koronavirusom.

“Tu su bile maske, zaštitna odijela, higijenske potrepštine uključujući 50.000 doza vakcina ovog aprila. Ovo je tradicionalno prijateljstvo Kine i BiH. Mi se svi borimo ne samo protiv koronavirusa već i protiv ‘političkog virusa’. Pri tome mislim na politiciranje saradnje na vakcinama i istraživanje o porijeklu koronavirusa. Kina se odlično protivi tome i praksi političke manipulacije u naučnim istraživanjima. To je potkopalo međunarodnu medicinsku saradnju i stvorile velike prepreke u spašavanju života ljudi”, poručio je Dake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!