Skočibušić za N1 o donacijama vakcina iz RS za FBiH: Nismo dobili obavijest

Vijesti 21. jul 202120:12 > 20:23 3 komentara
Siniša Skočibušić
Siniša Skočibušić (N1)

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić komentarisao je za N1 donaciju vakcina protiv korona virusa iz Republike Srpske te rekao kako Zavod za javno zdravstvo FBiH nije dobio obavijest o tome.

Kako nam je rekao Skočibušić, on je informaciju o donaciji vakcina iz RS pročitao na našem portalu.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nije primio nikakvu obavijest o donaciji iz RS“, naglasio je Skočibušić za N1.

Kako je naveo, Zavod za javno zdravstvo FBiH će distribuirati 115.0000 cjepiva Sinopharm, Sinovac i AstraZeneca u sve kantone u Federaciji BiH.

To su ove vakcine koje smo dobili kroz donacije i kroz mehanizam COVAX, ali i razne druge“, rekao nam je.

U tim donacijama nema one iz Republike Srpske.

Valjda nas trebaju obavijestiti o tome, kao i mi njih da li prihvaćamo dar“, zaključio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglasio je Skočibušić za N1 kako Zavod za javno zdravstvo FBiH “skrbi o svim općinama i županijima na način na kako je to propisano” te potcrtao kako nema potrebe za nekim donacijama.

Na naše pitanje kako ide dalje procedura, da li nakon obavijesti o donaciji RS treba uslijediti odgovor iz FBiH, rekao je da će Federalno ministarstvo zdravstva morati reći hoće li primiti taj dar ili ne.

Također, Skočibušić se osvrnuo i na poziv Doma zdravlja Livno koji smo objavili ranije na našem portalu kako taj dom zdravlja poziva građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na mjesto prebivališta, da dođu da se tu vakcinišu.

Trenutno na stanju u Kantonu 10 ima više od 5.000 doza različitih cjepiva, a najbolje u prilog tome govori da je na internet stranici Doma zdravlja Livno upućen poziv da ljudi mogu doći na cijepljenje“, rekao nam je.

Istakao je kako je takvih slučajeva bilo i ranije, i to u Tomislavgradu. Kako je kazao, to nije loša praksa, te je bolje da se vakcine iskoriste nego da propadnu.

Podsjetimo, danas je iz Vlade Republike Srpske saopćeno kako je Štab za vanredne situacije tog bh. entiteta prihvatio Informaciju o donaciji vakcina protiv COVID-19 Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, Štab za vanredne situacije RS je “saglasan da se Federaciji Bosne i Hercegovine donira 15.200 doza vakcina protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca”.

“Republički štab za vanredne situacije prihvatio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, Informaciju o donaciji vakcina protiv COVID-19 za građane opština Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar. Republički štab za vanredne situacije saglasan je da se JZU Dom zdravlja Drvar donira 2.000 doza vakcina protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca za vakcinaciju građana opština Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar. Takođe, Republički štab za vanredne situacije prihvatio je Informaciju o donaciji vakcina protiv COVID-19 Univerzitetu u Tuzli. Republički štab za vanredne situacije saglasan je da se Univerzitetu u Tuzli donira 1.000 doza vakcina protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca”, saopćeno je iz ranije danas iz Vlade RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare