Skok sa Starog Mosta na vlastitu odgovornost: Hrabrost ili ludost?

Vijesti 24. okt 202212:39 3 komentara
N1

Mostar je ovo ljeto obišlo na desetine hiljada turista. Stari Most je nezaobilazan u njihovim obilascima, a neki od njih žele, po uzoru na skakače, okušati svoju sreću, pa skokom u Neretvu rizikuju živote.

Mostar ima višestoljetnu tradiciju skakanja sa Starog Mosta u Neretvu. Mnogi, gledajući kako to rade profesionalci, imaju želju da urade isto. Međutim, uraditi to na vlastitu odgovornost bez prethodne pripreme, može biti samoubistvo.

“Neko bez našeg znanja dođe pa se baci, a nema tehniku. Popenje se na visinu od 22 metra, skoči, baci se i šta će biti s njim?”, pita se Ermin Zukanović, član Organizacionog odbora Kluba skakača u vodu “Mostari”.

Zukanović kaže da oni ne mogu nadgledati radoznale turiste i potpuno zabraniti skokove sa Starog Mosta. Neki se, kažu,  iskradu, skoče i posljedice su fatalne. Profesionalni skakači koji demonstriraju svoje vještine za one koji posjećuju Mostar, organiziraju posebne pripreme za turiste koji žele skakati i koji se moraju prvo njima najaviti, sve drugo je avanturizam.

“Oni koji se jave u klub i žele skočiti sa mosta, mi ih pripremamo na skakonici u blizini Starog Mosta, poznatoj kao Duradžik. Tu imaju visine od pet, 10 i 15 metara. Mnogi odustanu kada vide koliko je tehnika skoka u vodu zahtjevna. Ove godine je skočilo sa Duradžika oko 100.000 stranaca, dnevno ih je skakalo po 100”, objašnjava naš sagovornik proceduru dok oni ne procijene da li je ‘dobrovoljac’ spreman za skok sa Starog Mosta.

N1/Duradžik

“Dok skontaju da li mogu, nije bitan let, ali kada upada u vodu, tu je opasnost, tu moraju imati tehniku. To je jak udar”, podsjeća Zukanović.

Prije četiri godine se Klubu skakača u vodu Mostari javio jedan britanski marinac koji je bio u Mostaru turistički navodeći da bi na vlastitu odgovornost skočio.

“On je bio padobranac, marinac. Mi smo ga jedva ‘iščupali’ ispod mosta. Došao je i rekao da je marinac. Mi smo mu objašnjavali da imaju pravila, da mora proći obuku pa tek onda skakati. Mi nakon toga dodijelimo certifikat, upiše se u knjigu skakača. Nije nas poslušao. Otišao je na drugu stranu mosta i skočio. Sreća pa je imao na sebi tene. Imao je teške povrede, pukao je prsima od vodu, jedva smo ga izvukli”, kaže Zukanović.

Dodaje da jednostavno ne mogu utjecati na to da li će neko iznenada skočiti s mosta kako bi se dokazivao. Mnogi su završili sa lomovima i na operacijama.

“Sreća je da dok je sezona, ispod mosta imamo čamce, pa ako nam se desi nešto takvo, možemo reagovati”, istakao je Zukanović.

Zukanović je tri puta bio šampion na tradicionalnim skokovima u Mostaru, a danas sa također višestrukim prvakom, Lorensom Listom, imaju školu u kojoj djecu treniraju da bi jednog dana predstavljali ovaj grad na takmičenju.

“Gubimo tradiciju staru 450 godina. Nemamo više skakača na glavu, poznatu Lastu. Sve je manje skakača i zbog toga želimo privući mlađe. Imamo skakaonicu Duradžik koju smo napravili uz pomoć Red Bulla. Skakači imaju lijep pogled na Stari Most i nadamo se da će ih to privući da bi u narednim godinama imali više Mostaraca na tradicionalnim skokovima sa Starog Mosta”, zaključuje Zukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare