Škrijelj: Logično bi bilo da Srbija isporuči zločince i prizna zločine

Vijesti 29. jun 202112:41 1 komentar
Faruk Zametica/N1

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, komentirao je sutrašnje izricanje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u Hagu. Istakao je, kao građanin BiH, da niko ko je učestvovao u genocidu i drugim zločinima ne smije biti amnestiran. Govorio je i o ulozi Srbije u ratu u BiH.

“Jedini način da se genocid i drugi oblici zločina spriječe jeste da se zločinci sankcionišu. S aspekta građana koji ovdje bile u periodu ‘92-‘95 znamo da je na BiH bila izvršena agresija iz Srbije. Kompletnim planom za osvajanje BiH ili dijela BiH se upravljalo iz Beograda.  Prema tome, logično je da oni koji su planirali, učestvovali i izvršili zločine i genocid, su pružali utočište i logično je da ih oni moraju isporučiti. Logično bi bilo da oni priznaju zločine i da se na teritoriji Zapadnog Balkana nikada više to ne dogodi. Da li će ta pravda iz Srbije konačno priznati, ne znam. Nisam optimista nakon izjave predsjednika koji je rekao da, dok je on predsjednik, rezolucija o Srebrenici nikada neće biti usvojena”, rekao je Škrijelj.

Škrijelj o genocidu u Srebrenici

Na UNSA je odražana Međunarodna naučna konferencije pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020: uzroci, razmjere i posljedice”. Škrijelj je rekao da je “cilj današnje promocije doprinos UNSA u načuno valoriziranom rasvjetljavanju genocida u Srebrenici i 25 godina nakon stanja u toj regiji”.

“Želja je da UNSA i njegove organizacione jedinice daju akademski doprinos ovoj tematici. Ovo je prevažno za BiH jer istina o Srebrenici koja se zasniva na naučno validinim istraživanjima jedino je što univerziteti mogu ponuditi i to može biti temelje iza izgradnju novog društva na teritoriji Srebrenice, revitalzaciji i sprečavanju da se takvo zlo ponovi igdje u svijetu”, rekao je Škrijelj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare