Skup podrške Hadžifejzoviću: “Sloboda medija u BiH je osnovni korektiv društva”

Vijesti 29. maj 202119:26 > 19:29 4 komentara
N1

Ovdje sam zato što je moje životno opredjeljenje sloboda, poručila je za N1 novinarka Arijana Saračević Helać na večerašnjem skupu podrške Senadu Hadžifejzoviću, uredniku Face TV, i njegovoj novinarskoj ekipi.

Ja sam ‘92. godine odlučila da živim u jednoj slobodnoj demokratskoj državi, a politika je to izdala. Mediji su ti koji moraju biti korektiv tog društva. Ako je moja generacija ostavila svoju mladost u ratu, moja djeca su zaslužila da žive u boljoj državi, da se slobodno kreću, slobodno obrazuju. Mi takvu državu nemamo. Sloboda medija u BiH je osnovni korektiv društva“, istakla je Saračević Helać za N1.

N1

“Moramo mijenjati sistem, stvarati zdravo društvo, i dati priliku drugim mladim ljudima koji se nisu pojavili na političkoj sceni”, rekla je.

Mnogo građana, medijskih radnika i aktivista okupilo se večeras ispred Bosmala u sarajevskom naselju Hrasno kako bi dali podršku Hadžifejzoviću i novinarima Face TV-a

Jako mnogo je dao. Bio je čitav rat ovdje. Sistem je osjetio na leđima i ukazao nam je povjerenje, prvoj meni da iznesem svoju priču, istinu protiv sistema u kojem smo se našli“.

Vlast je osjetio na svojoj koži, želim da istraje i da se ne boji“.

N1

Čovjek je u pravu. Pretpostavljam da je to podrška da mu se obezbijedi bezbjednost, da nastavi raditi šta je radio do sad. Ovo što je u osinje gnijezdo udario, opasno je, ali ja bih zajedno sa njim“.

Prepošten čovjek, legenda našeg grada“, poručili su okupljeni za N1.

Sinoć je muška osoba inicijala A.H. pokušala ući u prostorije Face televizije i uputila prijetnje redakciji. Hadžifejzović je u svojoj emisiji kazao da je njegova porodica pretrpila fizički napad i da neće odustati.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, osumnjičeni za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti predat je u nadležnost Tužilaštva KS, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Podsjetimo, Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio govor mržnje i političke pritiske usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku Senadu Hadžifejzoviću.

Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku poliitku ovog medija i organizovanu hajku sa ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao „neprijateljskog“, antipatriotskog i propagandističkog. Kritičko izvještavanje Face televizije o SDA i čelnim ljudima te stranke nastoji se prezentirati kao lažno i plod Hadžifejzovićeve „povrijeđene sujete, ljutnje ili nekih drugih motiva“, kako je to nedavno saopćeno iz Gradskog odbora SDA Mostar. Organizovana hajka SDA na Face TV dodatno je podržana svakodnevnim objavama na društvenim mrežama simpatizera i članova ove stranke, koje su obilježene govorom mržnje, uvredama, psovkama i prijetnjama upućenim Senadu Hadžifejzoviću, te pokušajima da se na svaki način diskreditira njegova ličnost i novinarski angažman”, kažu iz ove organizacije.

Nakon reakcije SDA, uslijedile su i reakcije predstavnika drugih stranaka u kojima su navodili da je neophodno osigurati pravo slobode medija, konstatujući da SDA vrši pritisak na izvještavanje i medijsku slobodu u okviru izvještavanja Face TV.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare