Skupoća utječe na Uskrs: Trpeza sve skromnija, slavlja sve kraće traju

Vijesti 06. apr 202318:47 0 komentara
N1

Uoči nadolazećeg Uskrsa, za koji se tradicionalno farbaju i ukrašavaju jaja, uporedili smo cijene domaćih i konzumnih jaja. Hoće li s obzirom na pad životnog standarda, korpice i trpeze ove godine biti nešto skromnije ili ipak ne?

Praznici okupljaju porodice i s radošću se dočekuju među vjernicima. Za Uskrs tradicija je da se ofarbaju i ukrase jaja, koja simbolizuju Isusovo vaskrsenje. Kakve su cijene i da li je povećana potražnja za jajima uoči ovog praznika, provjerili smo na tržnici.

Domaća jaja, ofarbana jaja, jaja sa farmi, sve je u ponudi. Međutim, s obzirom na inflaciju koja hara u BiH, ali i regionu, praznične trpeze i korpice sa jajima, biće nešto skromnije. Povećanje cijena jaja nije zanemarljivo, ipak, građanima je kvalitet važniji, sudeći po odgovorima.

Povećanje cijena osnovnih namirnica najviše pogađa građane pogotovo u vrijeme vjerskih praznika, kada se pripremaju porodične trpeze. Tada se, kažu, rast cijena najviše i osjeti. Uoči Uskrsa potražnja za jajima je povećana, a prodavači nude i ona obojena.

Praznici su jedan od razloga za veselje, za druženje, za okupljanje porodice u toplom ambijentu doma, međutim, slavlja sve kraće traju, a trpeze su sve skromnije.

Više u prilogu Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!