Skupština KS: Usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca BiH

Vijesti 26. feb 202421:11 0 komentara
Vlada KS

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas je, po skraćenom postupku jednoglasno, usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, u cilju poboljšanja statusa branilačke populacije Kantona Sarajevo te prava koja ostvaruju pripadnici te kategorije.

Kako je pojašnjeno, radi se o suštinskim izmjenama koje se najviše tiču ostvarivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu i njenog povećanja. S tim u vezi ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je da se tim izmjenama usklađuju prava branilaca, mlađih od 57 godina života u Kantonu Sarajevo, s federalnim propisima.

“Najznačajnija izmjena u prijedlogu tog zakona odnosi se na uvećanje iznosa mjesečne egzistencijalne naknade za naše branioce do 57 godina života, gdje smo precizirali usklađivanje odnosno rast osnovice na način kako je to propisano u Federaciji BiH. Napominjem da će se iznos svake godine utvrđivati odlukom Vlade Kantona Sarajevo, na prijedlog ministra, uz primjenu koeficijenta za obračun u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, pri čemu taj iznos može biti i veći od iznosa utvrđenog na federalnom nivou. Također, sve se više suočavamo sa situacijama gdje su naši demobilisani branioci angažovani na određeno vrijeme putem programa zapošljavanja koje realizuje Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo čime su gubili pravo na mjesečnu egzistencijalnu naknadu obzirom da je bilo propisano da za ostvarivanje prava moraju biti prijavljeni na evidenciju službe za zapošljavanje prethodnih godinu dana.

Izmjenama ovog zakona propisano je da njihova prava, u slučaju zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme ‘miruju’. Dakle, pravo na mjesečnu egzistencijalnu naknadu moći će nastaviti odmah po završetku prava iz radnog odnosa. Nadam se da smo tim izmjenama uspjeli da vratimo dignitet našim braniocima te ćemo svakako i u narednom periodu kontinuirano raditi na poboljšanju njihovih prava”, istakao je ministar Osmanović.

“Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili, a stupit će na snagu osam dana od objavljivanja u Službenim novinama. Očekivano je da će uvećani iznos biti u primjeni od mjesečne naknade za april”, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!