Skupština TK formirana danas, a vlada bi trebala biti do kraja godine

Vijesti 21. nov 202218:57 0 komentara

Skupština Tuzlanskog kantona se prva formirala, prva i izabrala većinu delegata u dom naroda federalnog parlamenta. Ipak, nisu svi izabrani jer jednih nedostaje, drugih ima previše, a treći idu u baraž.

Iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz TK trebaju ići tri Srbina, a za sada idu Žarko Vujović i Slađan Ilić, dok će trećeg odrediti Centralna izborna komisija (CIK).

“Nema delegat u Skupštini Tk koji su prošli ovih 35 osim Ilićai mene. Ima na listama kandidata koji su osvojiki dovoljan broj glasova, ali mi ti upustvo i dodjeljivanje mandata, radi CIK”, kazao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

CIK će odlučiti i o delegatima iz reda Hrvata te će žrijebom biti izabrana Silva Banović iz NiP-a ili Boris Krešić iz DF-a koji ima i planove.

“U mom cilju djelovanja, bit će porodica i porodični zakon i odredbe koje su proglašene neustavnim od strane Ustavnog suda FBiH, tzv. notarski set zakona”, naveo je Boris Krešić iz DF-a.

Iz reda Bošnjaka su izabrani Dževad Hadžić iz SDP-a, Senad Alić nezavisni poslanik, Izen Hajdarević iz NiP- te Muamer Zukić iz SDA. Očekivala su se dva delegata iz SDA, ali Damir Šišić ide u žrijeb sa Asmirom Hasićem iz Stranke za BiH koji nije krio razočarenje.

“Za ovo glasanje u dogovoru sa koalicionim partnerima, ja ću kao predsjednik Kluba Stranke za BiH u TK i Skupštini TK, tražiti od Semira Efendića, predsjednika stranke da zauzme drugačiji kurs kada je u pitanju federalna politika i sklapanje federalne vlade”, naglasio je Asmir Hasić iz Stranke za BiH.

“Kada je u pitanju ova činjenica ko je oko koga okupljen, mi još uvijek ne znamo baš tačno ko je oko koga okupljen i ko će biti oko koga okupljen.Mi danas imamo ovdje našu vladu u TK i ko god bio u baražu, bit će iz ove vlade i ove aktuelne većine. Možda to bude tako za par dana na taj način zaokruženo. Ja ne vidim da smo mi šta ovdje izgubili kao stranka”, istakao je Muamer Zukić iz SDA.

Nesporno je izabrana Sandra Imširović iz reda Ostalih. Inače, Tuzlanski kanton bi trebao imati više delagata u Domu naroda, smatraju neki delegati.

“Ako uzmete u obzir broj stanovnika, TK je najmnogljudniji, pa i da je drugi po broju stanovnika, logično bi bilo da, recimo, ako Sarajevo ima 13, i mi imamo 13 ili 12. Time imemo veću snagu u Domu naroda, odnosno, imamo ono što bi trebalo biti pralamentarna demokratija, a to je da građani ovog kantona imaju adekvatnu noć u Federalnom domu naroda”, dodao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Konstituisanje Skupštine TK je završeno danas, a slijedi formianje kantonalne vlade i to se očekuje do kraja godine, obećavaju iz DF-a i SDA koji su na čelu tog procesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!