Sky News: Dragan Šolak kupio Southampton

Nogomet 04. jan 202214:45 > 15:00 3 komentara
Glyn KIRK / AFP

Dragan Šolak, osnivač United Group, sklopio je ugovor vrijedan 100 miliona funti za kupovinu kluba Southampton, saznaje Sky News.

Šolak, osnivač United Group kupio je kontrolni paket dionica kluba, koji je 14. na tabeli, deset bodova iznad zone ispadanja.

Rasmus Ankersen, jedan od bivših direktora fudbala u Brentfordu, i Henrik Kraft, investitor sa sjedištem u Londonu, također su uključeni u preuzimanje Southamptona.

Ovim sporazumom se završava većinsko vlasništvo Gao Jisheng-a, kineskog biznismena koji je kupio 80% udjela u klubu 2017. godine.

Sauthampton već mjesecima traži novog vlasnika, piše Sky News.

Također se navodi da će ovo biti drugo preuzimanje vrhunskog kluba u razmaku od mjesec dana, jer je West Ham United nedavno prodat češkom biznsimenu Danielu Kretinskyju u sporazumu vrijednom više od 700 miliona funti.

Međutim, ovo je prva kupovina koja je odobrena od strane Premijer lige otkako je vladin izvještaj bivše ministrice sporta, Tracey Crouch, pozvao na rigorozniju kontrolu preuzimanja klubova.

Njena istraga pokrenuta je nakon burne reakcije na odluku šest engleskih klubova da se priključe Evropskoj Superligi početkom prošle godine, te nakon što je Premijer liga odobrila preuzimanje Newcastle United-a od strane konzorcija predvođenog državnim fondom Saudijske Arabije.

Sky News navodi da Southampton FC nije odgovorio na upite za komentar u ponedjeljak navečer i utorak ujutro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare