Sladić najavio: U utorak veliko zahlađenje, a evo kada se očekuje drugi toplotni val

Vijesti 30. jun 202412:45 0 komentara
N1

Meteorolog Nedim Sladić danas je pojasnio kada možemo očekivati zahlađenje, ali također i kada da očekujemo drugi toplotni val.

“Danas do 38 °C na jugu Hercegovine, a u Sarajevu do 35 °C. Međutim, tokom prvih sati utorka probija hladniji zrak sa sjevera u sklopu atmosferskog poremećaja koji se premješta preko našeg regiona pa jedva da u Bosni prelazimo 20 °C – okvirni rang je od 16 do 20, na jugu do 24 °C.

Fluks vlage s juga uvjetovan je ciklonom u Jadranu u sklopu ovog poremećaja koji nailazi na spomenuti hladniji zrak strujeći sa sjevera”, naveo je Sladić i pojasnio:

“Njihov susret uvjetuje podvlačenje hladnijeg zraka pod topli, pri čemu se topli istiskuje i uzdiže uvis, te dolazi do izraženijeg ohlađivanja zraka te kondenziranja, zbog čega se prognoziraju jače padavine”.

Bez obzira na lokalno jaču kišu i prolazno veće količine padavina u utorak (>30 mm/24h), izgledniji u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim područjima Bosne, ali lokalno i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine, ostali dani su suhi i uz dosta sunca.

Novi toplotni val

“Dakle, ako ste se uputili na more, ne gubite nadu – izgurajte utorak, a poslije uživajte”, dodaje meteorolog Sladić.

Juli vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere. No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu.

Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula, naveo je danas bh. meteorolog Nedim Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!