Sladić o životu u Velikoj Britaniji: Druženja su drugačija nego u BiH. Uzeli bismo dekicu, isključili mobitele i otišli u park

N1

Magistar primijenjene meteorologije i klimatologije, najpoznatiji meteorolog u BiH, Nedim Sladić bio je gost podcasta “Jedan sat”.

Sladić ističe da iako mnogi misle da su ljudi u Velikoj Britaniji hladni, to baš i nije slučaj što se i sam uvjerio.

“Jedna divna porodica iz Welsa koji su me prihvatili i koji sz pomogli kad je meni u tom trenutku bilo najteže, a to je tih sedam dana prije nego što bi se trebao vratiti u Sarajevo. To je bilo od 9. /10. septembra do 17. u mjesecu. Primili su me da budem u njihovom stanu. To je bio moj prijatelj Colin i njegovi roditelji koji su me tretirali kao svoje dijete”, rekao je Sladić.

Ta porodica mu je pružila podršku i kada je magistrirao.

Također, dok u Sarajevu, kako Sladić objašnjava, mladi izlaze na šiše i kafe, njegova druženja u Velikoj Britaniji su bila drugačija.

“Ti izlasci su se svodili na to da bismo otišli u park i uzeli grickalice i slatkiše, dekice i igrali društvene igre. Onda bismo se dogovorili da izgasimo telefone, ostavimo ih sa strane i uživamo u trenutku”, prisjetio se Sladić.

Za Sladića i naučnike problem je da nauka nije cijenjena koliko bi trebala biti.

“Nauka se kod nas ne cijeni onoliko koliko bi trebalo”, rekao je on.

Također,  Sladić nam otkriva vraća li se nakon magisterija u Veliku Britaniju, priča koliko mu je ta zemlja prijala, te kako je stekao prijatelje za cijeli život, objašnjava neke pojedinosti svoje struke, koja je sva traženija u raznim industrijama u svijetu.

Saznajte i koja je aplikacija najbolja za prognozu, kako danas gleda na vlastite uspjehe unatoč teškim okolnostima odrastanja, koje je podrazumijevalo mnogo vršnjačkog nasilja, izazivanja i ismijavanja. Danas se i sam smije na brojne viceve koji uključuju njegov lik i djelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!