Slavili Božić uz „pucaj u džamije“, analitičar ocjenjuje: SPC šuti iz jednog razloga

Regija 10. jan 202417:51 0 komentara
Printscreen

Proslava Božića uz pjevanje stihova "Božić je, pucaj u džamije" grupe mladića iz Priboja izazvala je reakcije MUP-a Srbije, tamošnje Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i Mešihata Islamske zajednice, ali ne i Srpske pravoslavne crkve (SPC). SPC je ostala nijema i na proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika uz topovske udare, bakljade, dizanje burića u vazduh i velike lomače, a vjerski analitičari ocjenjuju da je reakcija patrijarha i crkve izostala jer o tome šuti i državni vrh Srbije.

Na društvenim mrežama proširio se snimak na kome se moglo čuti kako u jednom kafiću prisutni slave Božić uz stihove „Božić je, pucaj u džamije“. Pripadnici MUP-a Srbije su nakon toga uhapsili četvoricu dvadesetogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivostii i njima je određen pritvor do 48 sati.

(VIDEO) Objavljen snimak iz Priboja: Ori se Božić je – pucaj u džamije, četiri osobe uhapšene

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocijenila je da je važno adekvatno sankcionisati ponšanje grupe mladića koji su u Priboju proslavljali Božić uz pjesme u kojima se propagira mržnja, kako bi se pokazalo da se takvi ispadi ne tolerišu.

Zbog incidenta je reagovao i Mešihat Islamske zajednice Srbije, koji je oštro osudio „neprimjerene prijetnje bahatih pojedinaca“.

Naveli su i da je uzvikivanje spornih stihova suprotno temeljnim principima tolerancije, međusobnog poštovanja i suživota koji čine srž našeg društva te i da je neprihvatljivo koristiti vjerske praznike kao izgovor za izražavanje mržnje ili bilo kakvog oblika nasilja prema pojedincima, vjerskim objektima ili zajednicama.

Samo veče ranije na Badnji dan iz kolone vozila koja je pratila vozilo sa badnjakom pucano je kraj bošnjačkih kuća u Potočarima, a policija je u Srebrenici uhapsila dvije osobe osumnjičene za izazivanje opšte opasnosti.

Grupa građana Srebrenice srpske nacionalnosti, nakon toga je predvođena lokalnim sveštenikom i načelnikom Opštine Mladnom Grujičićem, protestovala ispred Policijske stanice, zahtijevajući da uhapšeni budu pušteni na slobodu, jer su, kako su naveli, „nevini“.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je izjavio da je policija utvrdila da su osobe koje su na Badnji dan narušile javni red i mir, koristile signalni pištolj, dodavši da „nije bila namjera da se nanese bilo kakva šteta“.

Historičar i vjerski analitičar Vladimir Veljković za N1 Beograd kaže da se na ovaj način šalje poruka svima, ne samo pripadnicima drugih religija, te da predstavljaju indirektne prijetnje.

Podsjeća da su se slični incidenti dešavali i u prošlosti i da je tada Aleksandar Vučić posjetio Priboj i pokušao da smiri tenzije. Povodom incidenta tada se oglasio i patrijarh Porfirije, a Veljković navodi da nema razloga da ne reaguje i sada.

Ipak, Srpska pravoslavna crkva na sve ovo ostala je nijema.

„Kada je 2022. godine Vučiću bila potrebna izjava patrijarha, Porfirije se oglasio. Ali danas ćuti, jer o incidentu ćuti i Vučić. Incident u Srebrenici se dogodio na teritoriji BiH entiteta RS, te ovoga puta Vučić ne mora lično da reaguje, s obzirom da se incident nije dogodio na teritoriji Srbije. Međutim, nema razloga da ne reaguje patrijarh, stoga što su u pitanju pravoslavni vjernici koji za Božić pucaju u kuće komšija druge vjere i nacionalnosti. Ali je patrijarhova reakcija izostala i na osnovu toga jedino možemo zaključiti da patrijarh Porfirije svoje nastupe usaglašava sa nastupima i političkim potrebama Aleksandra Vučića“, navodi on.

„Tradicionalno“ obilježavanje Božića uz petarde, topovske udare, bakljade…

I ove godine društvene mreže su bile preplavljene raznim snimcima obilježavanja Božića, a pojedini su izazvali oštru polemiku. Čini se da su obavezan dio božićne scenografije postale petarde, vatromet i topovski udari.

Na drušvenoj mreži X mogla se videti i slika na kojoj prisutni dižu bure u vazduh.

Korisnici društvenih mreža negodovali su i zbog ogromnih lomača na kojima su u pojedinim gradovima paljeni badnjaci.

I dok sa jedne strane iz Srpske pravoslavne crkve ni na ovo nije bilo reakcije, sa druge strane, u javnosti rasprave o ovakvom načinu proslavljanja vjerskih praznika izazivaju polemike iz godine u godinu. Tačku na ovo mogla bi da stavi SPC, ali na pitanja N1 upućena na mail, nije bilo odgovora.

Vjerski analitičar Vladimir Veljković za N1 kaže su da proslave Božića uz vatromet, petarde, topovske udare, bakljade i velike lomače novijeg datuma.

„Nisu u pitanju nikakvi tradicionalni narodni običaji uoči Božića, već manifestacije nacionalizma koje odgovaraju sadašnjem režimu. SPC se ne oglašava jer nikada nije imala ništa protiv nacionalizma“, navodi on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!