Slavo Kukić za N1: Problem koji pokazuje da u BiH država ne stanuje

Vijesti 04. jan 202114:05 1 komentar
N1

Slavo Kukić, sociolog i univerzitetski profesor, komentarišući migrantsku krizu u BiH, ukazao je na dvije vrste problema.

“Jedna je vezana za funkcioniranje BiH kao države. Pokazuje kako u BiH država ne stanuje. Umjesto da se onemoguće priliv tih nesretnih ljudi, pojačavanjem granica, vrhovi državne vlasti onemogućuju da se to učini zbog Dodikove priče o tome kako između BiH, RS kako on kaže, ne mogu postojati vojske na granici sa Srbijom. Onda taj isti Dodik te migrante koji se zateknu na prostoru RS – prevozi u bihaćku Krajinu. Da bi te iste migrante koristio kao krunski element sarajevskog koncepta vlasti i da BiH ne može funkcionsiati kao država”, rekao je i dodao:

“Druga grupa – evropsko posmatranje. Svi dijele lekcije kako moramo biti humani, a onda svoje granice zatvore i sebe osiguraju od najezde migrantskog vala. Bavite se vi njima, mi ćemo svoj dio dati u eurima. To je licemjerno i dokaz da sva ta priča kako smo svi jednaki i moramo biti solidarni – jednako upitna”, istakao je Kukić.

To su dokazi da BiH nema državnu vlast.

VEZANE VIJESTI

“To svaki drugi dan ponavlja Dodik, Čović. Imamo institucije u kojima su funkcije raspoređene prema tome koliko je ko osvojio na izborima, iz kvote svoga naroda. Mi imamo mehanički sklepane državne institucije u kojima svako poteže na svoju stranu. To što se događa u USK posebice priča koja je logična”, naveo je.

Istakao je Kukić kako on razumije Bišćane, te da su njihove reakcije prirodne.

“Ima među migrantima nevina svijeta, nedužna svijeta. Ali ne isključujem da osim tog svijeta ima i ovakvih i onakvih probisvijeta, ideološki zadojenih. Svako malo ti ekscesi upozoravaju da tamo ima ljudi kojih bi se ova država trebala preko noći osloboditi. Ta kriza se koristi za prepucavanje o poziciji Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao da neko priziva ostanak tih migranata da se ta prepucavanja mogu nastaviti”, rekao je.

“Migranti etnonacionalistčkim elitama dobro dođu kako bi pričama o ugroženosti jednih i drugih i treći zadržali stanje nacionalne homogeniziranosti, kako bi zadržali status quo, onemogućavali promjene i izbjegli rizik vlastite sudbine, sudbine koja ne isključuje niti završavanje s one strane brave zbog onoga što je činjeno 15-20 godina”, rekao je profesor Kukić.

Dotakao se i rezultata izbora u Mostaru. Kazao je da nisu neočekivani, ali je imao savjet za BH blok.

“Nije se u Mostaru dogodilo ništa neočekivano, Uskratili su im jedno od temljenih ljudskih prava. Izbori su završeni, CIK je objavio rezultate i mandate. Oni koji ne pristaju pod kišobran probosanskog bloka, što znači zagrljaj SDA, su logistika HDZ-a – te poruke su spin kojim se pokušavaju disciplinirati stranke BH bloka”, rekao je i dodao da je u političkoj borbi dozvoljeno koristiti sve.

“Pa i forme koje je SDA dovela do savršenstva. Ne mislim da imaju šansi za uspjeh kod stranka BH bloka. To im prijeti da završe kao komšićev DF, da nestanu sa scene. Sve više nestaje DF. Mislim da se BH blok neće grliti sa SDA, sa HDZ, nego da će nastaviti biti ono kao što su se legitimirali – kao BH blok građana, borbu za interese BiH i njenih ljudi. Borbu za BiH kao europsku državu”, kazao je gost N1.

VEZANE VIJESTI

To u praksi znači sljedeće:

“To znači da stranke BH bloka ne smiju biti prevaga ni na stranu HDZ ni na stranu SDA. To ne znači njihovo distanciranje. U formiranju vlasti moraju biti proaktivni, da kažu da ‘ ne računajte na naše glasove. Ako se ne možete dogovoriti – evo vam našeg kandidata, Irmu Baraliju. Ne računajte naše vijećnike kao vaše prevage. Mi smo spremni da budemo dio vlasti, ali pod strogo dogovorenim principima'”.

Siguran je da SDA i HDZ neće ni na što pristati, nego će vlast formirati kao do sada.

“Da prljav veš ne ugleda svjetlost dana. Kordić gradonačelnik, a SDA će imati drugog čovjeka. Svako drugo rješenje bi lančano moglo što šta proizvoditi”, pojasnio je Kukić za N1.

“Irma Baralija bi im izvukla sav prljavi veš, možda bi glavne mostarske glave dovela u neugodnu poziciju. BH blok treba nuditi rješenje zbog Mostaraca, da ogoli SDA i HDZ pred mostarskim narodom”, zaključio je Slavo Kukuć za N1.

Komentarisao je i slučaj koji se dogodio u Posušju, gdje je život izgubilo osam osoba, a odakle je i on sam rodom, velika je tragedija za porodice, posuški kraj i samu Bosnu i Hercegovionu. On je dodao kako bi ovaj slučaj trebao upaliti lampice, jer pažnje nikada dosta, da se postavi pitanje da li postoji nešto zbog čega nekoga može zaboljeti glava.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare