Slijedi li promjena na čelu SDS?

Vijesti 24. okt 202415:44 0 komentara
N1

Rezultati lokalnih izbora koji su u Bosni i Hercegovini održani 6. oktobra pokazali su nastavak trenda pada izbornog rezultata najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Iako rukovodstvo SDS navodi kako su ostvareni rezultati dobri s obzirom na okolnosti, prvobitnu zabranu učešća na izborima koju je izrekao CIK usljed nepostojanja finansijskog računa stranke koji je ugašen zbog američkih sankcija, činjenica je da se iz SDS sve češće mogu čuti izjave koje ne odobravaju postignut rezultat.

Stranka je na ovogodišnjim lokalnim izborima izgubila vlast u četiri lokalne zajednice, a uspjela je da osvoji vlast tek u jednoj lokalnoj zajednici u kojoj je u prethodne četiri godine nije imala. Kad je riječ o ukupnom broju glasova, SDS ostaje druga po snazi opcija u RS, ali za otprilike pet hiljada glasova manje.

Prvi koji je saopštio kako ostvareni rezultati nisu dobri i kako je SDS nastavio “kontinuitet silaska” je Mladen Bosić, bivši predsjednik stranke koji je ukazao na to kako je on 2016. godine podnio ostavku nakon lokalnih izbora sa mnogo boljim rezultatom.

“Suština te stvari je da se izanalizira realno situacija. SDS je demokratska stranka, zaista, jedna od rijetkih demokratskih stranaka. Mnogo izbora je tu prošlo, mnogo rasprava i vjerujem da će i sadašnje rukovodstvo preuzeti odgovornost, vjerujem da razmišljaju i o podnošenju ostavki kako bi se otvorila unutrašnja priča”, rekao je Bosić u programu BHRT-a napominjnući da su nakon prethodnih izbornih ciklusa u kojima je stranke bilježila loše rezultate, aktuelni predsjednik SDS Milan Miličević i članovi Predsjedništva stranke od tadašnjeg rukovodstva zahtjevali ostavke.

“Ja ne mislim da neće biti Miličević idalje predsjednik, to ne znam, dali da treba otvoriti proces unutrašnje rasprave i preuzimanja odgovornosti”, rekao je Bosić tvrdeći da SDS treba dobra unutarstranačka rasprava o putu kojim stranka treba ići.

Nakon ovakvih Bosićevih istupa na društvenim mrežama pojavile su se spekulacije o tome kako će stranku Banjaluci preuzeti neko iz sfere biznisa. Ove tvrdnje za N1 je negirao Milan Miličević, predsjednik SDS napominjući da ne želi spekulisati “o nečijim eventualno privatnim razgovorima sa nekim”.

Miličević je najavio da će naredne sedmice Predsjedništvo stranke raspravljati o izbornim rezultatima, ujedno to će biti i priprema za predstojeći Glavni odbor koji će se izjasniti o podršci predsjedniku i Predsjedništvu.

Ipak, Miličević je najavio da će u okviru predstojeće sjednice Predsjedništva uz ostale teme delegirati i pitanje povjerenja kojeg on kao predsjednik stranke uživa u tom tijelu.

“Daću svoj mandat na raspolaganje”, istakao je Miličević tvrdeći da ne bježi od preuzimanja odgovornosti i da SDS-u nisu strani unutrarstanački demokratski procesi.

Ostvareni rezultat stranke Miličević smatra odličnim s obzirom na okolnosti, mada priznaje da lično nije zadovoljan, jer je očekivao da stranka zadrži vlast u onim opštinama u kojima je imala svoje načelnike i gradonačelnike.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!