Slijedi novo sakupljanje glasova po mjesnim zajednicama u Tuzli: Kada će građanima biti vraćena demokratija i pečat?

Vijesti 08. sep 202420:05 0 komentara

Gradsko vijeće Tuzle na, vjerovatno posljednjoj sjednici mandata, nije usvojilo odluku o utvrđivanju izbornog procesa za savjete mjesnih zajednica kako nalaže Statut Grada. Da se ovaj problem konačo riješi, inicijativu su Gradskom vijeću podnijele mjesne zajednice Breške, Novi Grad II, Gornja Lipnica i Dobrnja. No, opet bez uspjeha.

U mjesnoj zajednici Dobrnja više od 1.000 stanovnika je potpisalo peticiju da se vrate demokratski izbori što bi omogućilo da Savjet čine i građani koji nisu u političkim strankama.

Ahmudin Junuzović, predsjednik Savjeta MZ Dobrnja:

“Možemo reći da su savjeti mjesnih zajednica prevaziđeni, da neki članovi ne dolaze ni na satsnake, nisu uključeni u rad lokalne zajednice gdje bi oni trebali imati svoju osnovnu svrhu”. 

A zašto je tako i zašto građani nemaju direktne izbore u mjesnim zajednicama? Zašto vijeće, čija je okosnica SDP, koje je prije tri godine usvojilo Statut Grada Tuzle, nije ga i ispoštovalo?

Omer Berbić, vijećnik Naše stranke:

“Ne zna se više koja stranka. U gradskom vijeću imate 16 nezavisnih vijećnika koji prelaze iz jedne stranke u drugu, jedan dio. Onda imate ljude koji mijenjaju svoje mišljenje i koji su prije godinu bili ZA, sada protiv. Ima tu i SDP, SDA, bivšeg SBB, sadašnjeg ovog, sadašnjeg onog. Ja više ne znam zaista ko koči proces”. 

Sabiha Mujkanović Mujačić, vijećnica SBB BiH:

“Imali smo mi različite, u tom trenutku, objektivne razloge zašto se odlagalo. Činjenica je da smo se doveli do zadnjeg trenutka. Nije fer ni korektno prebaciti sve na vijećnike koji će doći u novom sazivu Gradskog vijeća. Ali da je odgovornost Gradskog vijeća u pitanju, po mom mišljenju, jest. Trebali smo biti aktivniji, ažurniji”. 

Ali nisu bili stečeni svi uslovi za sprovođenje odluke jer do prije godinu dana nisu bili imenovani savjeti, a to je uslov, tvrdi predsjedavajuća.

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, SDP:

“Imali smo samo dvije pripremljene odluke koje smo suvojili 2021. godine, ne mogu se sjetiti, ali mislim da je o načinu korištenja pečata. Ova odluka o sprovođenju izbora je, ipak, jedan složen sistem. Činjenica je da nije, u jednom momentu, bilo dovoljno političke volje da se sprovedu ovi izbori”. 

Demokratski izbori se moraju sprovesti i za to je Grad Tuzla odvojio i sredstva.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle:

“Mi kao izvršna vlast smo spremni to provesti. Ja lično kao gradonačelnik podržavam izbore u mjesnim zajednicama i smatram da sve zakonske odrednice koje definišu bilo koju oblast, moraju se ispoštovati i moraju se realizovati. Isto tako je sa izborima u mjesnim zajednicama gdje ćemo na jedan transprentan način imenovati savjete mjesnih zajednica koje će građani birati.”

Da ne bude da vijeće nije ništa uradilo, usvojeni su zaključci kojima vijećnici podržavaju izbore i nalažu još jednom razmatranje dokumenata vezanih za ovu temu. Nevladin sektor koji se bavi ovim problemom kao i građani, skeptični su.

Adnan Gavranović Udruženje „Front slobode“ Tuzla:

“Nažalost, svjedočimo jednoj novoj političkoj i građanskoj periferiji gdje zapravo, sve ono što je Tuzla nekako bila i baštinila, svakim danom sve više i više gubi. Ali moja nada je da građani, zaista imaju volju, žele da pomognu i da se uključe u ove procese, da vratimo lice Tuzle onakvo kakvo je nekada bilo.”

Ahmudin Junuzović, predsjednik Savjeta MZ Dobrnja:

“Kao građani, nemamo baš punu vjeru da bi to moglo biti realizovano u nekom kraćem periodu”. 

Ono što je izvjesno je da slijede lokalni izbori, novo sakupljanje glasova po mjesnim zajednicama. Kada će to biti promijenjeno, građanima vraćena demokratija i pečat, odgovor će morati dati novi sastav gradskog vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!