Slovačka obilježila 30 godina uspostavljanja odnosa sa BiH

Vijesti 08. feb 202313:11 0 komentara
Ambasada Slovačke

Obilježava se 30. godišnjic/a međusobnog priznavanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike uputio je ovim povodom svoje najiskrenije čestitke.

„Slovačka stoji uz vas u podršci EU integracijama i spremna je pružiti pomoć u provedbi neophodnih reformi. Želimo kontinuiran napredak i uspjeh našim narodima“, navedeno je u Twitter objavi ministra Rastislava Káčera.

„Povodom ovog važnog jubileja, sa sigurnošću možemo tvrditi da su u proteklih 30 godina između naše dvije zemlje uspostavljeni čvrsti prijateljski i partnerski odnosi, temeljeni na političkoj i praktičnoj podršci BiH u njenom procesu transformacije, modernizacije i euroatlanskih integracija. Čast mi je i zadovoljstvo raditi na daljnjem jačanju naših međusobnih odnosa na svim poljima i na obostranu dobrobit naših dviju prijateljskih zemalja“, izjavio je ambasador Slovačke Republike u Sarajevu Roman Hlobeň.

U sklopu obilježavanja ove značajne godišnjice, Ambasada Slovačke Republike u Sarajevu objavila je slike iz svoje arhive, zajedno sa ličnim refleksijama trojice bivših ambasadora u BiH – Miroslava Mojžite, Jána Pšenice i Martina Kače.

U ovim kratkim izjavama sažeta su njihova lična iskustva i utisci tokom njihovih mandata u Bosni i Hercegovini koji nam daju uvid u čvrste veze koje smo uspostavili između naših dviju zemalja u protekle tri decenije, saopšteno je iz Ambasade Slovačke Republike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!