Slučaj bebe Sare otkrio lavinu neodgovornosti: Sve više roditelja se javlja sa sumnjama

Vijesti 03. apr 202419:36 0 komentara

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a Republike Srpske tri dana nakon poroda 2018.godine rekli da je umrla. DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari. Centar za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu čija je autorica Jelena Jeftić prikazao je sve nelogičnosti u slučaju koji je otvorio mnoga pitanja. Gdje je Sara? Tražili su jednu bebu, a sada se govori o čak četiri sa nerazjašnjenom sudbinom.

Aleksandra je Saru rodila u 8. mjesecu trudnoće, te 2018. godine, na UKC RS. Babice su čestitale ocu Milošu, a bebu su vidjeli deda i tetka.

U filmu Centra za istraživačko novinarstvo, roditelji pričaju da se majka oporavljala nakon carskog reza, te da je beba bila u inkubatoru. Tri dana nakon poroda, 8. septembra šok, beba je preminula.

“Meni bi mnogo lakše bilo da sam ja to dijete makar vidjela”, kazala je majka Aleksandra.

“Oni su mrtvi hladni, uzeli nečiju svojinu, radi se o djetetu, našem i sahranili kao NN lice”, kaže otac Miloš.

No, podaci u Potvrdi o smrti i nalazu obdukcije nisu se slagali, a slomljeni roditelji se obraćaju policiji.

“Ovdje kaže da je koartacija aorte i prekid aorte tip B, a ovdje kaže da je urođena stenoza crijeva”, kazao je patolog Željko Karan.

Nakon duge borbe sa sistemom i prijave policiji, roditelji rade ekshumaciju, čak dva dječija groba.

U grobu par kostiju, pola flaše koka kole i medicinska rukavica. Šok još veći.

“Šta si ti morao da uradiš sa jednim djetetom da bi u grobu pronašao samo četiri kosti?”, pita se majka Aleksandra.

“Đe mi je dijete. Aleksandra piše da je rodila Saru a ne pola flaše koka kole ljudi”, ističe Miloš Kuprešanin, Sarin tata.

DNK iz ekshumiranih kostiju ne odgovara

Da stvar bude komplikovanija, DNK kostiju iz dva dječija groba ne odgovara Sarinom DNK. Ne odgovara ni sinu druge majke Nataše Stijak, koja također istovremeno traga za grobom svoje bebe. OJT Banjaluka je nakon prvobitne obustave istrage, nakon filma CIN-a “Gdje je Sara” danas formiralo ponovo predmet po službenoj dužnosti. Advokat porodice kaže da se tragalo za jednom, a došlo do čak četiri nestale bebe. Nakon objave, mnogi se javljaju sa sličnom pričom i primjedbama na sistem, svjedoči Dragan Tolimir.

“Sad više niko ni u šta ne vjeruje. Roditelji meni kažu da izvode sljedeći zaključak, da dijete nije ni umrlo da je negdje živo-prodato. Drugi zaključak da je raskomadano i prodati organi, treći da je napravljena profesionalna greška koja je dovela do smrti, te da se iz tog razloga uklanjaju tragovi da se ne bi otkrilo šta je uzrok. Ja sam tražio jednu osobu, jedno dijete, a pronašao sam u stvari da postoje sada četiri slučaja”, kaže Tolimir.

Sa UKC RS odbacuju i prebacuju odgovornost. Kažu da je film tendenciozan i da javni prostor ne može biti ni sud niti sudnica.

“Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije”, kazali su iz UKC RS.

Saopštavaju i da u arhivi na UKC imaju potvrdu o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja. Koje se ne oglašava, ali gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obećava:

“Uprava preduzeća groblje biće maksimalno na raspolaganju”.

Zasad nema odgovora iz Gradskog groblja o evidenciji koga i gdje sahranjuju. Ne zna se sa sigurnošću ni gdje su i da li su živa djeca Aleksandre i Nataše, ne zna se ni čiji su posmrtni ostaci iskopani na banjalučkom groblju Pobrđe.

Nakon formiranja predmeta očekuje se donošenje naredne o sprovođenju istrage, ali i vještačenja, poput onog čiji DNK ostaci su iskopani pod imenom male bebe Sare, ili čiji DNK trag je na rukavici i koka koli iz groba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!