Slučaj Berilo: Apartman 25, mijenjanje telefona i riječi pomoćnice da je “na vrijeme makla određene stvari”

Vijesti 07. aug 202419:35 0 komentara

Bosna i Hercegovina oštećena je minimalno za tri miliona maraka. Status i položaj, načelnik Trnova i njegova pomoćnica, koristili su od 2013. godine, tvrdi Tužilaštvo KS. Državnom imovinom je nelegalno raspolagano, šume su krčene, a bivšeg direktora osumnjičenog u akciji Incitat još nema. Za njih četvero ostalih održano je ročište. Kantonalni sud u Sarajevu ima 24 sata da donese odluku o određivanju pritvora. Tužilaštvo je iznijelo razloge zašto traži pritvor, ali i detalje zbog kojih za visoku korupciju sumnjiči uhapšene. Odbrana sve odbacuje, a Berilo je, unatoč zdravstvenom stanju, stigao u sudnicu.

Postupajući tužilac traži da četvero lišenih slobode u akciji Incitat budu zadržani u jednomjesečnom pritvoru. Za ovu četvorku, navode iz Tužilaštva, postoji opasnost utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili ponavljanja krivičnog djela.

Za načelnika Trnova Ibru Berila i njegovu pomoćnicu Nađu Milišić smatraju da je opasnost i u tome što bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemiravanja javnosti. Da bi prikrivali dokaze, Tužilaštvo je zaključilo jer su tokom predistražnih radnji prisluškivali telefone. Tako su Berilo i Milišić razgovarali o izuzimanju dokaza, utjecali izgledno na funkcionere, stranačke predstavnike, ali i direktore javnih preduzeća. Oboje su telefone zamijenili.

I Edina Džigal je majci javila da je određene stvari na vrijeme makla, a u nekom od razgovora Tužilaštvo je navelo njene riječi “svi iz Opštine otići će u zatvor”.  Opasna je dodatna stavka u prijedlogu za određivanje pritvora Berilu i Milišić, smatra tužilac Soldat, jer su izazvali pravnu nesigurnost među građanima.

“Berilo posljednji put slušani telefon koristio 15.6, a Milišić 26.6. Ako nemate šta da krijete zašto mijenjate telefone?!”, pitaju iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dodaju da je 80 posto rađeno mimo propisa, 20 posto propisa poštovali su “kako njima odgovara”.

Svi su osumnjičeni za sistemsku korupciju odnosno nelegalno raspolaganje državnom imovinom na Bjelašnici. Kupovinom od Sarajevošuma oštetili su državu za minimalno 3 miliona KM. Sve se odvijalo od 2013. godine, a određene istrage počele još 2021.

Bivši direktor Sarajevošuma Demirović još se nije vratio u BiH. Vlasnik firme Log pil osumnjičen je za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ali i pranje novca. Nakon što je kupio zemljište, sa sestrom Edinom Džigal i još jednom osobom, sagradio je apartmane i podijelio vlasništvo. Apartman 25 dodijelio je Berilu, iako su tragovi o vlasništvu prikriveni.

Mnogo detalja, široka mreža sistemske korupcije. No, odbrane složne –  samo lišavanje slobode bilo je nelegalno, jer im nije rečeno po kom osnovu to čine. Ne vide ni potrebu za pritvorom, a pristati mogu maksimalno na mjere zabrane – pored onih o obustavi transakcija koje je SIPA već uvela.

Telefon je, kaže odbrana, Berilo zamijenio jer mu se razbio za Kurban bajram, a iz telefonskih razgovora se ne može ništa zaključiti. Nema tragova o vlasništvu Apartmana 25, tužilaštvo nije navelo šta je stečeno, naveli su. Dodaju da načelnik ne može ništa bez Općinskog vijeća, a sve je rađeno po zakonu, između ostalog Zakonu o principima lokalne saouprave Federacije BiH. Posebno su u odbrani komentirali pranje novca, tvrdeći da je ta tačka neosnovana.

Dok odbrana Berila i Milišić smatra da iza procesa postoji neka pozadina, iz Tužilaštva smatraju da je za zaštitu integriteta istrage jedino rješenje da uhapšenima bude određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo sumnja na djela visoke korupcije, nelegalno upravljanje državnom imovinom, a odbrane tvrde da je sve rađeno po propisima. Nakon više od dva sata ročišta, sutkinji Jasmini Sezdovski ostaju 24 sata da sve navode i tužilaštva i odbrane razmotri i donese odluku da li će osumnjičenima odrediti pritvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!