Slučaj Dodik: Tužilaštvo, međunarodna zajednica, Vučić – ko treba da reaguje

Vijesti 18. okt 202119:46 > 20:05 3 komentara
N1

Ostalo je nejasno po kojoj prijavi je formiran predmet u slučaju Milorada Dodika. Posljednjih mjeseci podneseno ih najmanje deset, uz ostalo zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida. Po službenoj dužnosti nekoliko državnih tužitelja u petak je također zatražilo formiranje predmeta zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH, podrivanja teritorijalnog integriteta BIH i njenih institucija. Što je bilo sa ovim zahtjevom, nije odgovoreno.

Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana Predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja dana 18.10.2021. godine. Radi blagovremene spoznaje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac a ostale prijave su također u radu“, saopćeno je iz Tužilaštava BIH

U međuvremenu Milorad Dodik nastavlja da prijeti, no kako je danas podvukao i Željko Komšić, prijetnje nisu konkretna djela.

A u slučaju blokade kasarni, formiranja vojske RS što je Dodik u nekoliko navrata najavio nastupa i EUFOR i NATO, jer kako podsjeća bivši šef vojnog dijela BIH pri misiji NATO-a Alija Kožljak to im jeste mandat.

Bilo kakvo pokretanje nelegalnih vojnih formacija ili organizovanja građana bi bilo spriječeno silom. EUFOR bi morao odreagovati odmah. Ako ne bi bio u stanju, reagovao bi NATO. Neki to porade sa situacijom iz ‘92, zašto tada međunarodna zajednica nije reagovala. Pa zato što tada nije imala mandat”, naglašava.

Koliko su prijetnje doista realne, predstavnici opozicije u RS, ali i Federaciji BiH, slažu se kako Milorad Dodik radi prije svega u ličnom interesu:

Iz Republike Srpske u Ministarstvu odbrane BiH, u OS BiH, radi negdje oko 3 i pol hiljada Srba, 33,9 posto je pripadnika srpskog naroda i oni mjesečno dobijaju platu. Bosna i Hercegovina izdvaja cirka oko 7 i pol miliona, godišnje oko 100 miliona za te ljude. A mi pričamo o stvaranju Vojske Republike Srpske, na osnovu čega?”.

Nema para u budžetu za ovu trasu Autoputa u RS, to su šuplje priče, a kamoli za formiranje oružanih snaga. Ali naravno, on mora ići do kraja, mi smo toga potpuno svjesni. Zato apelujem na međunarodnu zajednicu”.

Ja bih rekao da je ovdje velika odgovornost za sve što se dešava na predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kojem ću danas uputiti i javni apel. Jer to je jedini čovjek kojeg se Dodik boji i koji ga može pozvati na razum”.

Srpski član Predsjedništva iz RS ima imunitet u vezi funkcije koju obavlja, ponovio je danas Milan Tegeltija, pravni savjetnik Milorada Dodika. Bez obzira da li retorika pređe u djela.

Njemu se mora omogućiti pravo na politički stav i on taj stav mora da slobodno iznosi bez ikakve prijetnje da će biti onemogućen ili sankcioniran u daljnjem vršenju njegove dužnosti. Aneks 3 Dejtonkog sporazuma kaže da je narod koji je izabrao Milorada Dodika konačan autoritet vlsti u BiH i da se zbog toga njegova funkcija ne može prekidati“, mišljenja je Tegeltija.

Evropsko vijeće podržalo je na današnoj sjednici izvršni mandat EUFOR-a u BiH. EU osudila je blokadu institucija BiH i zatražila ispunjavanje 14 ključnih prioriteta na evropkom putu BiH. Naveli su kako EUFOR i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji kao dio cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare